Valeriu Musteață: Este foarte important ca în primării să fie specialiști în scrierea și implimentarea proiectelor

Este foarte important ca în primării să fie specialiști în scrierea și implimentarea proiectelor. De această opinie sunt invitații emisiunei „Vocea Administrației Publice Locale”, de la postul de radio „Vocea Basarabiei”, primarul de Sărata-Veche, Fălești - Maria Galiț și primarul de Săiți, Căușeni - Valeriu Musteață.

Primarii susțin că de când au devenit primari au reuțit să implementeze în localităților lor foarte multe proiecte, iar aceste realizări sunt o mândrie pentru ei. „Am reușit să implimentăm în proporție de 40% construcția sistemului de canalizare în Sărata-Veche, valoarea totală a proiectului constituind peste 10 milioane de lei. Mai avem de construit sistemul de pompare și purificare a apei. Un alt proiect început este aprovizionarea cu apă potabilă a satului Sărata-Noua, care până la moment este implementat în proporție de 50%. Un alt proiect care zilele acestea a fost finalizat, este asfaltarea a 3 km în Sărata-Veche. Acesta a fost un vis care părea irealizabil, însă toți locuitorii se bucură de această realizare. Săptămâna vitoare începem un alt proiect, în urma căruia va fi asfaltat un alt drum”, a menționat mândră Maria Galiț.

Valeriu Musteață, un ales cu peste 20 de ani dedicați administrației locale spune că în ultimii ani a reușit să aprovizioneze toți locuitorii satului Saiți cu apă. „Anul trecum am construit un apeduct de 5 km, iar anul acesta unul de 4 km. Astfel, am aprovizionat toată populația cu apă. Am reactualizat străzile în sat, chiar am făcut tăblițe la fiecare gospodărie în parte, iar harta satului am plasat-o în centrul localității. Lucruri mărunte, însă care sunt necesare. Saiți este primul sat din Moldova care a deschis un Punct de Pompieri și Salvatori”, a subliniat Valeriu Musteață.

În cadrul emisiunii invitații au vorbit atât despre succese, cât și despre motivele insucceselor lor. Primarul de Sărata-Veche, Maria Galiț, a subliniat că a reușit să găsească și să angajeze și un specialist în scrierea și implimentarea proiectelor. „Pentru atragerea investițiilor este foarte important ca în primării să muncească specialiști”, a spus aleasa. 

Valeriu Musteață a accentuat că lipsa specialiștilor este cea mai gravă problemă cu care se confruntă. „Este foarte important ca în primării să fie specialiști în scrierea și implimentarea proiectelor. Nu putem să pretindem la specialiști calificați, dacă nu le putem asigura un salariu decent. Nu avem specialiști. La moment primăria Saiți se confruntă cu lipsă de cadre. Secretara este plecată în concediu de maternitate, inginerul cadastral, directorul casei de cultură  și directorul intreprinderii municipale au plecat peste hotare, pentru că nu au cu ce își întreține familia. Practic am rămas eu cu contabilii, și o doamnă care înlocuiește funcția de secretar. Și toate aceste funcții libere se datorează salariului foarte mic”, a mărturisit Valeriu Musteață.

Chiar și în aceste condiții, Valeriu Musteață și Maria Galiț au declarat că vor munci și vor implimenta proiecte, astfel încât satele lor să devină un exemplu pentru toate localitățile din Moldova.

 

 

 

 

 

 

 
Vocea administrației publice locale.O problemă majoră a autorităților publice locale este lipsa acută a cadrelor - atât în primării, cât și în instituțiile din subordine.+
Lipsa unei motivații adecvate, inclusiv salariale, ar fi una dintre cauzele principale. Într-o situație similară se află și primarii, salariile cărora sunt mai mici decât media pe economie.Chiar și în aceste condiții, mulți aleși locali reușesc să realizeze lucruri atât de necesare pentru comunitățile lor. Acestea sunt temele care au fost abordate în emisiunea Vocea Administrației Publice Locale din 16 septembrie.
Invitații lui Victor Rusu au fost primarul de Sărata-Veche, Fălești - Maria Galiț și primarul de Săiți, Căușeni - Valeriu Musteață, un ales cu peste 30 de ani dedicați administrației locale.
Primar al comunei Sărata- Veche, Fălești și Săieți, căușeni, Valeriu Musteață.
Maria Galiț „Construcția sistemului de canalizare în Sarata Veche, este implimentat în proporție de 40%. Valoarea totală a proiectului constituie 10 milioane 500 mii de lei. Mai avem de construit sistemul de pompare și purificare a apei. Un alt proiect început este aprovizionarea cu apă potabilă a satului Sărata Noua. Este implementat 50%. Alt proiect care zilele acestea a fost finalizat, am reușit să asfaltăm drumul în Sărata veche. Acesta a fost un vis care părea irealizabil, însă toți se bucură de această realizare.3 km de asfalt, un vis. Săptămâna vitoare începem un alt proiect, asfaltarea unui alt drum”, etc.
Primar Victor Rusu: „Sunt la al 5 -lea mandat. Deviză: promit ceea ce pot face și fac ce am promis.Anul trecum am construit un apeduct de 5km, iar anul acesta unul de 4 km. Astfel, am aprovizionat toată populația cu apă. Am reactualizat străzile în sat, chiar am făcut tăblițe la fiecare gospodărie în parte. Chiar și harta satului am plasat-o în centrul localității. Lucruri mărunte, însă care sunt necesare.Noi suntem primul sat care am deschis punctul de pompieri salvatori.
În spatele meu stă o povară, dacă se întâmplă ceva cu baieții, răspunde doar primarul. La punctul de salvare activează mai mulți voluntari.Avem nevoie și de un cadru legislativ cu privire la aceste puncte de pompieri salvatori.
Asigurarea acestor persoane nu este stipulată nicăieri. Pompieri voluntari.Scriem un proiect ca acestia sa fie salariați si să fie asigurați. Suntem în primii fași și sperăm că acest regulament va fi modificat astfel, încât să fie real de respectat.Cred că cu timpul cetățenii noștri vor avea o mândrie față de acest post. În asutria este o mândrie și o onoare foarte mare ca sa faci parte din acest post. (femeie)
Faptul că au fost create aceste puncte de pompieri și salvatori este o realizare foarte mare. Această echipă iese nu numai la stingerea incendiilor, dar la orice situație excepțională.Estența este ca atunci când este o situație de risc trebuie să iasă toată echipa, medic, polițist, lucrător social și pompierii voluntari. Este necesar ca echipa să fie instruită, astfel ca să cunoască cum să acorde primul ajutor.
Dacă la sat primăriță este specialist, aiic nu.

Rusu: Este foarte important ca în primării să fie specialiști în scrierea și implimentarea proiectelor.Nu putem să pretindem la specialiști calificați, dacă nu le putem asigura un salariu decent. Nu avem specialiști. La moment primăria Saiți se confruntă cu lipsă de cadre: secretara este plecată în concediu de maternitate, inginerul cadastral a plecat peste hotare,directorul casei de cultură de asemenea a plecat, și directorul intreprinderii municipale. Practic am rămas eu cu contabilii, și o doamnă care înlocuiește funcția de secretar.Toate aceste funcții libere se datorează salariului foarte mic.
Impozitele sunt foarte mici, astfel venitul în buget este mic. E necesară o reevaluare a bunurilor cetățenilor.