Deputat în primul Parlament despre adoptarea votului mixt: Sunt prea cusute cu ață albă aceste încălcări, ca să fie ignorate de CC

Adoptarea sistemului de vot mixt s-a realizat cu foarte multe încălcări, ca să fie ignorate de Curtea Constituțională. Astfel a comentat Alexandru Arseni, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, sesizarea grupului de deputați PL la Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea legii de modificare a sistemului electoral.

Invitat la emisiunea „Forum” de la postul de radio „Vocea Basarabiei” expertul în dreptulul constituțional a accentuat că prin adoptarea sistemului de vot mixt guvernarea a încălcat mult mai multe articole decât se menționează în sesizarea Partidului Liberal. „Eu totuși sper că Curtea Constituțională va da dreptate autorilor sesizării. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci nu PL va avea câștig de cauză, dar noi, cetățenii”, a subliniat Alexandru Arseni.

Potrivit doctorului habilitar în drept, după ce Curtea Constituțională va declara neconstituțională legea privind modificarea sistemului electoral, guvernarea trebuie să facă următorul pas: „După decizia CC în favoarea cetățenilor, trebuie să revedem pragul electoral, pentru a asigura o cât mai largă reprezentare a voinței poporului în Parlament”, a accentuat fostul deputat.

Alexandru Arseni a îndemnat toți profesorii și cetățenii care înțeleg care sunt încălcările în legea modificării sistemului de vot să ia atitudine și să se implice. „Faptul că Partidul Democarat a obținut majoritatea în Parlament este un cinism aruncat în demnitatea cetățenilor, care sunt în pragul sărăciei și disperării. Guvernarea este preocupată de consolidarea puterii, dar nu de mersul reformelor. De aceea, cetățenii trebuie să știe despre toate încălcările strecurate în mod conștient în lege, contrar prevederilor Constituției. Trebuie s-o facem noi, cei care percep. E prea complicată această combinație pentru ca cetățenii s-o înțeleagă. Noi, cetățenii, avem demnitate și nu mai putem suporta ca cineva să ne calce în picioare. Fiecare problemă care nu este clară trebuie explicată, oamenii nu cunosc adevărul”, a conchis fostul deputat.

Amintim că recent, liberalii au depus, o sesizare la Curtea Constituţională prin care cer verificarea constituţionalităţii adoptării sistemului mixt de vot. În sesizare, PL menționează că legea privind schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt contravine mai multor articole din Constituție, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot și dreptul de a fi ales” și articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”.