Premierul, în discuții cu președinții de raioane: ”Trebuie să dezvoltăm economic țara. Numai atunci vom avea și o democrație autentică”

Premierul Pavel Filip a avut un dialog deschis și constructiv cu președinții de raioane. Discuțiile s-au axat pe reformele lansate de autorități, dar și pe sectoarele în care mai există provocări.

Principala problemă sesizată de administrația publică locală este lipsa tinerilor specialiști. Referitor la aceasta, premierul Pavel Filip a subliniat că toate eforturile Executivului sunt îndreptate spre stoparea migrației în rândul tinerilor.

„Este o problemă foarte complexă și nu ține doar de salariu, în IT sunt salarii de peste o mie de euro, dar tinerii oricum pleacă peste hotare. Problema trebuie tratată în complexitate. Tinerii vor tot: infrastructură dezvoltată, servicii medicale, educație, altă atitudine, chiar și distracție de calitate", a accentuat premierul. Pavel Filip a mai menționat că, potrivit datelor ASP, anul 2017 este primul în care a început să scadă numărul celor care pleacă peste hotare.

De asemenea, prim-ministrul a accentuat importanța dezvoltării economice pentru a asigura o calitate mai bună a vieții cetățenilor și a promova democrația. „Trebuie să dezvoltăm economic țara. Numai atunci vom avea o democrație autentică. Numai când vom avea o clasă medie, atunci o să avem și justiție, și democrație, și drepturile omului vor fi respectate, pentru că va exista presiune din partea societății pe cei de la guvernare", a adăugat Pavel Filip.

La rândul lor, unii președinți de raion au menționat că apreciază inițiativa lansată recent de Guvern legată de organizarea vizitelor întregului cabinet de miniștri în teritoriu, menționând că multe dintre problemele semnalate au fost deja rezolvate, iar alte chestiuni încă urmează.

În această ordine de idei, șeful Executivului s-a referit la reformele implementate până în prezent, în special, la fortificarea sectorului bancar și la reforma sistemului de pensii. În continuare Guvernul își va concentra acțiunile pe cele 3 priorități majore: educația, infrastructura și supremația legii, dar și pe stimularea mediului de afaceri, asigurarea serviciilor medicale de calitate.