Guvernul Filip, criticat dur de academicieni

Dezbateri aprinse la Academia de Ştiinţe. Cercetătorii sunt nemulţumiţi de reforma iniţiată de Guvern, care îi va lipsi de dreptul de a fonda instituții, dar și faptul că instituțiile din cadrul Academiei vor fi trecute în jurisdicția Ministerului Educației.

Membrii Academiei se arată îngrijorați că dacă acest proiect va fi votat de Parlament, ei nu vor putea să se ocupe de cercetare.

Academicienii susțin că proiectul de lege care a fost aprobat în ședința de Guvern de la începutul acestei săptămâni a fost adoptat cu încălcări, fără a fi consultată comunitatea științifică. Astfel, pentru aşi apăra dreptul, cercetătorii nu exclud chiar şi protestele în stradă.

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care prevede restructurarea Academiei de Ştiinţe. Astfel, în urma reformei, Academia va rămâne fără bibliotecă, liceu, universitate, dar şi Grădina Botanică.

Liceul Academiei va fi reorganizat într-un liceu republican pentru copii dotaţi şi va fi subordonat Ministerului Educaţiei. Totodată, Universitatea Academiei va fi absorbită de Universitatea de Stat din Moldova, iar Biblioteca „Andrei Lupan” va fi transferată către Biblioteca Naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii.

În prezent, Academia de Studii Economice are în patrimoniu 42 de terenuri și deţine 63 de clădiri, dintre care 23 sunt destinate instituțiilor de cercetare, iar restul cuprind garaje şi depozite.