Președintele Parlamentului prezice că publicarea Raportului Kroll 2 va zgudui scena politică și nu doar

Șeful legsilativului, Andrian Candu, spune că al doilea raport al Companiei Kroll va face ordine pe scena politică și nu doar.

În cadrul unui interviu pentru Radio „Europa Liberă", Candu a meționat că următoarea întrevedere cu specialiștii Kroll va avea loc în perioada următoare: „Atunci vom fi informați și ne va fi dată informația actualizată unde sunt ei cu raportul, când va fi gata, când poate fi dat publicității, cum poate fi dat publicității, care este modalitatea prin care se va comunica cu publicul și atunci vom avea mai multă informație. În discuțiile pe care le-am avut în luna iulie cu cei de la Kroll, i-am rugat și le-am spus că așteptările în societate sunt foarte mari. Așteptările nu sunt doar din partea societății la nivelul cetățeanului, dar sunt și în privința instituțiilor, și în privința partenerilor noștri de dezvoltare, și a politicului. Este foarte important să vedem care sunt descoperirile Kroll-ului. Eu au menționat că raportul va fi foarte tehnic, foarte multă informație sensibilă care este necesară pentru investigatori în dosarele penale. Atunci eu și prim-ministrul, care era alături, am spus: Gândiți-vă, totuși, foarte bine în ce formă considerați voi de cuviință, dar trebuie să existe raport și informație care urmează să fie dată publicității".

Andrian Candu l-a menționat și pe Ilan Șor, care figurează în raportul Kroll-1: „Kroll nr. 1 n-a fost un raport de investigație ca atare, dar a fost unul mai mult de documentare. Dar noi ne bazăm foarte mult pe raportul Kroll-2 ca să facă o curățenie nu doar în clasa politică, dar în tot ceea ce înseamnă inclusiv mediul de afaceri și sistemul bancar. Și toți cei care au fost implicați să fie trași la răspundere. Eu pot să mă pronunț doar strict din punctul de vedere al moralității, nu din punct de vedere juridic. Din câte înțeleg și tot citind din presă, a fost un fel de scrisoare trimisă de peste 20 și ceva de europarlamentari, care dădeau și garanții personale, în sens că și-au manifestat prin garanție că ei asigură că dl Șor, călătorind până la Strasbourg sau la Bruxelles unde a fost, va reveni în Chișinău. Astea-s chestiuni pur juridice, care au fost luate de procurorul care instrumentează cazul și a judecătorului de instrucție, care se ocupă de tot ceea ce însemnă mandatul acesta de control judiciar sau arest la domiciliu. Nici nu știu care e mandatul pentru dl Șor, până la decizia Curții de Apel. Moral pot să calific, să condamn și să acuz că o persoană care, reiese din raportul Kroll, a avut un anumit rol, are o anumită activitate politică. Dar în același timp nu pot să vin cu declarații pe care poate, eventual, aș vrea să le fac, atâta timp cât există o prezumție a nevinovăției. Trebuie să respectăm legea.