Premierul român s-a contrazis cu UE de dragul lui Plahotniuc

Analistul politic din România, Petrișor Peiu, a scris pe larg despre vizita premierului României la Chișinău și felul în care acesta susține acțiunile oligarhice ale guvernării de la Chișinău.

România a adoptat, încă din 2009, de la preluarea puterii la Chișinău de către o coaliție așa-zis pro-europeană, o politică a pașilor mici.

Această prevedea o apropiere treptată a celor două state românești, prin acțiuni de mică intensitate, dar subsumate toate obiectivului de a transformă un stat numai parțial desovietizat într-un candidat viabil la aderarea la Uniunea Europeană.

Aspectul identitar a fost neglijat programatic, pentru a nu trezi sentimente anti-românești la Chișinău, ni se spunea.

Că atare, începând cu 2009, președintele Băsescu și partidul domniei sale au „adoptat” partidul primului premier post-Voronin de la Chișinău și au îmbrățișat fără niciun fel de rezerve ideea sprijinirii Republicii Moldova în eforturile de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Traian Băsescu, personal, și omul sau forțe de atunci, Vasile Blaga, au legat prietenii suspect de profunde cu Vladimir Filat, noul țar de la Chișinău.

Deși multe din informațiile provenite de dincolo de Prut semnalau în mod credibil cleptocratia clanului Filat și corupția de tip asiatic care se instaura în republică, Traian Băsescu a subordonat toate eforturile diplomatice ale statului român obiectivelor noului oligarh moldovean: astfel, deși statalismul moldovenist promovat de partidul și apropiații lui Filat se manifestă repetat în sensul sfidării și uneori chiar jignirii Bucureștiului, România a continuat să fie principalul și singurul avocat al Chișinăului la Bruxelles și la Washington.

Conform zicalei „pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”, regimul Filat a început să manifeste o aroganța condamnabilă față de România și să nuanțeze tot ceea ce părea evident până atunci: așa a apărut scandalul manualelor de „istorie integrată” care să înlocuiască „Istoria Românilor”, așa a apărut ideea apropierii diplomatice a Chișinăului de Budapesta, așa a apărut epopeea „limbii de stat”; nu e greu de altfel să ne aducem aminte modul în care Filat, proapat aureoleat de vizitele de la Chișinău ale Angelei Merkel și Joe Biden, îi dădea sfaturi obraznice premierului Boc cum „să facă cu creșterea economică”!

Că răspuns la ambițiile de prost gust ale cleptocratiei de pe Bac, statul român a decis să crească miză: a decis să acorde anual 5.000 de burse elevilor și studenților basarabeni în România, a decis să pună în aplicare o procedura simplificată de acordare a cetățeniei române cetățenilor Republicii Moldova și a mai decis să acorde un ajutor nerambursabil de 100 milioane de euro guvernului moldovean.

Că să ne înțelegem bine: statul român plătește anual 20 milioane de euro pentru a școlariza 5.000 de tineri din Republică Moldova, reducând astfel costurile cu educația ale statului de dincolo de Prut; tot statul român a modernizat în Republică Moldova cam 1.000 de grădinițe (inclusiv cele cu predare în limbă rusă sau în „limbă găgăuză”), în condițiile în care același stat se chinuie să își păstreze cele doar 850 de grădinițe de stat în propria țara (o țara de șase ori mai populată decât republică generos alimentată)!

Cetățenia română redobândita de către aproximativ un milion de basarabeni a permis supraviețuirea economică a Republicii Moldova, datorită remiterilor trimise de către cei care astfel au ajuns să poată munci în Occident, devenind cetățeni ai unui stat membru UE.

Din cei un miliard de euro remiteri ale cetățenilor moldoveni, 40% cele trimise de către cei care muncesc Vest având cetățenie . Adică aproximativ 500 de milioane de euro susțin deficitele de curent ale micii republici (o cincime din aceste deficite), datorită cetățeniei acordate multor cetățeni Republicii Moldova!

Atunci când o lume aflat cu stupefacție despre „furtul miliardului”, adică furtul unui miliard de dolari (într-un cu un PIB de doar șapte miliarde de dolari) de către gruparea lui Vladimir Filat, toți finanțatorii Republicii Moldova -au oprit banii la Prut, stopând orice ajutor nerambursabil orice credit destinat micii, dar mult-prea-coruptei republicute.

Ei bine, noi nu nu, o țineam înainte ne întâlnim ! chiar eternul Vasile repede la cale o binecuvântare pentru arghirofilul Filat din partea proaspăt alesului președinte Iohannis, chiar mijlocul campaniei electorale moldovenești din 2014. lumea ( frunte cu mult-clamata Angela Merkel) fugea de nefrecventabila oligarhie de la Chișinău, numai Bucureștiul cautioneze regimul respectiv.

Mimând”clasei politice”, Chișinăul-trădat vechi (Filat) înscăunat un nou , numit tot Vladimir (simbolic transfer de autoritate )-pe Plahotniuc. Cu motivație la , Guvernul decis ofere un credit la legalității de 150 milioane de euro republicii părăsite sărăcie de către toții posibilii finanțatori.

Moldova „tras” primele din acest credit (adică 100 milioane de euro), prin de nebăgare de , iar nu-1select11 cu nimic…

Regimul Plahotniuc reușit, datorită creditului -menționat, supraviețuiască încheie un nou acord cu FMI (creditul „” fost unicul argument tehnic noului acord cu FMI) ; schimb, Plahotniuc sprijinit de indiscret alegerea pro-rusului declarat Igor Dodon președinte Republicii Moldova, sfidând Bucureștiul.

Ce făcut ? întors celălalt obraz pentru palmele simbolice ale noului oligarh chisinauan, rapid un nou ajutor de aproape 100 de microbuze pentru învățământul moldovenesc”1select11 , de , noastră”.

, plasează pe europarlamentarul Sorin (cunoscut un om „sistemului de”de la București), raportor Parlamentului European controversatului ajutor de 100 milioane de euro, recent direcționat către Moldova.

Cu alte cuvinte, plătește cuminte instalarea la putere rusofilului Dodon, chiar „premiază” nașterea binomului odios Dodon-Plahotniuc, binom devoalat odată cu votarea noului sistem electoral de către parlamentul de la Chișinău.

toți responsabilii europeni l-au avertizat pe oligarhul nemilos de la Chișinău nu instaureze un regim bazat pe alegeri trucate, Plahotniuc-Dodon-sfidat finanțatorii schimbat regulile electorale, înființând un sistem mixt, cu colegii uninominale desenate pe placul celor doi, sistem care aduce la putere, cu majoritate , partidul socialiștilor ( lui Dodon), declarat pro-, anti- anti-european.

Acum să vedem cu ce s-a ales România: a plătit până acum aproape 500 milioane de dolari pentru fanteziile celor doi Vladimiri (Filat și Plahotniuc), a permis compensarea deficitelor Republicii Moldova prin remiterile cetățenilor români, a fost avocatul care a deschis și apoi redeschis porțile închise ale Europei și ale FMI pentru oligarhia de la Chișinău.

În schimb, operatorul de gaz, Moldovagaz, a fost preluat de Gazprom, Aeroportul Chișinău a fost preluat de către o firmă rusească, nicio distribuție de electricitate nu a revenit vreunei firme românești, iar Transgaz se chinuie să dopeze cu bani proiectul unei conducte de gaz Iași-Ungheni-Chișinău care să permită alimentarea republicii cu gaze ieftine românești.

Colac peste pupăza, de grădinițele refăcute cu banii României și de autobuzele donate de București se vor folosi abil socialiștii lui Dodon în efortul de transnistrizare a Basarabiei.

Ai zice că, după toate acestea, România năucă s-a trezit. Ei bine, a două zi după votarea la Chișinău a mult-hulitului sistem electoral mixt și a două zi după ce cel mai mare partid european (PPE) a cerut oficial blocarea finanțării regimului oligarhic moldovenesc, premierul României, înțeleptul cu fruntea ridată Mihai Tudose, face o vizită prietenească la Chișinău, anunțând vesel continuarea „proiectelor comune”.

„O țara tristă, plină de umor”, ne definea moldoveanul de geniu George Bacovia…