Șeful secției de Radiologie și Imagistică din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Nicolae Doni, va sta 30 de zile în arest la domiciliu

Șeful secției de Radiologie și Imagistică din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Nicolae Doni, va sta 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău, cu oficiul Buiucani.

„Se admite parțial demersul procurorului. Se aplică față de învinuitul Doni Nicolae măsura preventivă arestarea la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Următoarele restricții și obligații: interzicerea de a ieși din domiciliul său, interzicerea convorbirilor telefonice, recepționarea și trimiterea corespondenței, interzicerea comunicării cu persoanele din prezenta cauză penală", a fost decizia citită de judecătorul Vitalie Budeci.

Suspectul, dar și avocatul acestuia, s-au arătat mulțumiți de decizia instanței și nu vor contesta decizia Judecătoriei.

„-Domnule Doni, cum comentați decizia? - Corectă decizia. Sunteți sau nu vinovat? - Nu".

„-Clientul dumneavoastră este vinovat sau nu? - Este prematur de vorbit. - O să contestați decizia? - Nu. - Ce probe au fost aduse? - Nu știu".

În același timp, procurorul Cristina Gladcov, care instrumentează cazul, susține că s-a așteptat la o astfel de hotărâre, întrucât bănuitul și-a recunoscut parțial vina și colaborează cu ancheta: „O să examinăm decizia primită, o să vedem care sunt temeiurile. La moment, ce ține de învinuit, acesta parțial și-a recunoscut vina în circumstanțele date. Ulterior, o să vedem circumstanțele pe care s-a bazat instanța de judecată și o să decidem de contestare".

Celălalt medic reținut a primit 30 de zile arest în izolatorul CNA, chiar dacă și-a recunoscut integral vina. Acesta însă a refuzat să discute cu presa.

Aproximativ un 1,5 milioane de lei au fost ridicaţi joi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor desfăşurate în dosarul "Tomograf 2". Banii au fost găsiţi atât în birourile de serviciu ale unor medici de la secţia Radiologie şi Imagistică a Institutului Mamei și Copilului, cât și într-o casă de valori deținută de șeful secției Nicolae Doni. Oamenii legii au ridicat din safeu aproape 762 de mii de lei, 24.300 de euro, o mie de dolari, dar și articole din aur.

Potrivit oamenilor legi, Doni ar fi organizat o schemă de extorcare de bani de la pacienți, prin intermediul angajaților săi. Plățile erau pretinse de la persoanele care erau supuse investigațiilor în regim prioritar, fără programare prealabilă. Aceștia cereau de la pacienți între 200-500 de lei, pe zi fiind programați până la 40 de bolnavi.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă 10 de închisoare și amendă de 400 de mii de lei.