Medicii corupți, în vizorul ofițerilor CNA // VIDEO

Aproximativ un 1,5 milioane de lei au fost ridicaţi joi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor desfăşurate în dosarul "Tomograf 2".

Banii au fost găsiţi atât în birourile de serviciu ale unor medici de la secţia Radiologie şi Imagistică a Institutului Mamei și Copilului, cât și într-o casă de valori deținută de șeful secției Nicolae Doni.

Oamenii legii au ridicat din safeu aproape 762 de mii de lei, 24.300 de euro, o mie de dolari, dar și articole din aur.

Până la stabilirea provenienţei acestora, procurorii vor cere judecătorului de instrucţie aplicarea sechestrului. Potrivit oamenilor legi, Doni ar fi organizat o schemă de extorcare de bani de la pacienți, prin intermediul angajaților săi. Plățile erau pretinse de la persoanele care erau supuse investigațiilor în regim prioritar, fără programare prealabilă. Aceștia cerea de la pacienții între 200-500 de lei, pe zi fiind programați până la 40 de bolnavi.

Totodată, potrivit CNA au fost aplicate mai multe sechestre pe dosarul „Tomograf 1" în care sunt vizaţi medici de la Centrul Republican de Diagnostică Medicală. În acest dosar, au fost ridicate aproape șapte milioane de lei, un imobil şi două automobile.

În ambele cauze, doctorii sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Printre bănuiți este și șeful secţiei de Radiologie şi Tomografie Computerizată a instituţiei, Silviu Condrea.

Dacă vor fi găsiţi vinovați, aceștia riscă până la 10 ani de închisoare, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă de 400 de mii de lei.