Descinderi de amploare în capitală

Descinderi de amploare în capitală. Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat 60 de percheziții la birourile și domiciliile unor angajaţi de la Agenția Servicii Publice, dar și la mai multe şcoli auto din Chișinău. Oamenii legii au ridicat mai multe documente.

Ca urmare, cinci angajați ai Agenției Servicii Publice, printre care doi șefi din cadrul instituției, au fost reținuți de procurorii anticorupție și ofițerii CNA, pe motiv că ar fi eliberat ilegal permise de conducere. Aceștia au refuzat să vorbească cu presa.

Potrivit CNA, indivizii sunt bănuiţi că ar fi implicaţi într-o schemă de eliberare frauduloasă a 600 de permise de conducere. Pentru susţinerea examenelor, se percepea o taxă de la 500 la 1.500 de euro. De asemenea, s-a constat că unii membri ai Comisiei promovau testul în locul candidaţilor, iar în 9 la sută dintre cazuri, nu erau prezenţi la susţinerea probelor. Mai mult, o parte se aflau chiar peste hotare. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la șase ani de închisoare.

Între timp, Agenția Servicii Publice a emis un comunicat de presă în care menționează că nu tolerează corupția printre angajați și că va colabora cu instituțiile de drept pentru identificarea persoanelor care eliberează permisele de conducere ilegal.

La scurt timp, și cei de la comabaterea crimelor organizate au efectuat perchiziții la două companii de construcții din capitală. Trei persoane au fost reținute, fiind bănuite că ar fi prejudiciat statul cu opt milioane de lei. Potrivit procurorului care instrumentează cazul, din 2016 și până în prezent, conducerea instituțiilor vizate a inclus în raportul financiar, informații denaturate despre venituri și cheltuieli, dar și în dările de seamă cu privire la salarii, acestea fiind oferite în plic. Procurorul mai spune că în prezent se investighează și calitatea construcțiilor.

”Activitatea firmei nu a fost blocată. Au fost ridicate înscrisuri de contabilitate dublă. Ancheta a fost pornită inclusiv la sesizările persoanelor care nu sunt mulțumiți de calitatea lucrărilor și respectiv a unei autosesizări de la organele competente privind ilegalitățile întreprinderilor”, a declarat procurorul PCCOCS, Eugen Bordos.

Bănuiții riscă până la șase ani de închisoare.