Dosarul în privința foștilor factori de decizie ai UNIBANK, deferit justiției

 Procuratura Anticorupție a finalizat și remis în judecată dosarul penal de învinuire a ex-președintelui și ex-vicepreședintelui UNIBANK, ex-șefului Direcției finanțe și ex-șefului Direcției juridice.

 Învinuiților li se incriminează faptul că, în perioada 2013-2014, deținând funcția de membri ai Comitetului de creditare al băncii, încălcând regulamentele interne și actele normative ale Băncii Naționale ale Moldovei, au admis și au eliberat unui agent economic rezident 4 credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari și 15 milioane de euro. De menționat că, creditele nu au fost rambursate până în prezent.

 Concret, agentul economic beneficiar al creditelor, a fost fondat de către un cetățean al Federației Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova. Acesta, acționând în participație cu cetățeni ai Republicii Moldova,  care au organizat și perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetățean din țară (șofer de camion), care a și înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obținerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari.

 În cauză, au fost aplicate sechestre pe bunurile învinuiților: automobile și un spațiu locativ deținute cu drept de proprietate de către aceștia.

 Dacă li se va demonstra vinovăția, aceștia riscă până la șapte ani de închisoare, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat și a cheltuielilor judiciare.

 În privința cetățeanului Federației Ruse, în numele căruia a fost contractat creditul și altor persoane ce au contribuit la dobândirea acestuia, a fost disjunsă cauza penală într-o procedură separată, iar persoanele vizate urmează să fie anunțate în căutare.