Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, s-a adresat judecătorilor cu un mesaj tranșant

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, le transmite judecătorilor din R. Moldova că plasarea în arest preventiv a unor persoane trebuie să fie o măsură excepțională și nu o regulă, notează ziarulnational.md.

Declarații în acest sens au fost făcute după ce, astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul care l-a plasat nemotivat în arest preventiv pe Andrei Braguța.

„Folosesc acest prilej pentru a reaminti tuturor judecătorilor responsabili de exercitarea controlului judiciar asupra măsurilor preventive: potrivit practicii Curții Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepțională (!), regula fiind judecarea în stare de libertate”, a scris Tănase pe o rețea de socializare.

Judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a trimis, în luna august 2017, în arest pe Andrei Braguța, tânărul decedat ulterior în penitenciar, a fost demis astăzi de CSM, prin vot unanim. Obadă s-a prezentat în fața membrilor CSM pentru a-și justifica acțiunile, însă nu a reușit să-i convingă.