Renato Usatîi, sub lupa procurorilor; Primarul de Bălți ar fi comandat omorul bancherului Gherman Gorbunțov

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a prezentat un nou martor cheie în cazul lui Gherman Gorbunțov. Procurorii au anunţat că a fost audiat organizatorul infracţiunii, interlopul Ion Druţă alias "Pisateli", care a fost pus sub acuzare şi s-a reconfirmat că primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi este cel care a comandat omorul bancherului.

Potrivit procurorilor, Usatîi a organizat în anii 2011-2012 o grupare criminală, care urma să-l răpească pe Gherman Gorbunţov, să-l deposedeze de bunuri, iar ulterior să-l ucidă. Locul aflării şi itineratul victimei au fost stabilite de către Oleg Timoşenko şi Ghenadie Vechiu. Aceasta urma să fie împuşcată mortal de către killerul, Vitalie Proca cu o armă artizanală. Proca a fost angajat de către autoritatea criminală, cunoscut ca și Vanea Pisateli.

"Pentru realizarea acestor acțiuni criminale, Renato Usatîi le-a promis executorilor zece procente din activele obținute și din banii obținuți de la Gherman Gorbunțov. Pentru acești executori, suma de peste 300 de milioane, pe care o datora Gherman Gorbunțov, a fost una foarte tentantă. Vitalie Proca recepționând arma, studiind itinerarul lui Gherman Gorbunțov, cunoscând deja adresa exactă unde acesta locuiește, urmând instrucțiunile lui Ion Druță, a aruncat telefoanele mobile de pe care aceștia conversau și la data de 20 martie 2012 a comis tentativa de omor în privința lui Gherman Gorbunțov", a declarat procurorul PCCOCS, Vitalie Busuioc.

După comiterea infracţiunii, Proca s-a întors în Moldova, după care au urmat infracțiunile din România finalizate cu uciderea unei persoane. Procurorii moldoveni au încercat să audieze inculpatul, dar autorităţile din Rusia s-au opus. Potrivit persoanelor audiate, Vitalie Proca nu știe cine este comanditarul omorului pe care a încercat să-l execute, dar este gata să declare pentru suma de 600 de mii de euro că „ordinul a venit de la Vlad Plahotniuc". Pentru a-l determina să facă aceste mărturii, Usatîi ar fi transmis rudelor lui Proca o primă tranșă de 200 mii de euro care a fost urmată de sume mai mici ajunse la soacra killerului, Venera Gasparian.

"Potrivit declarațiilor învinuiților și a martorilor audiați pe acest caz, suma de 200 de mii de euro era în calitate de avans din suma totală de 600 de mii de euro, pentru care Proca urma să execute scenariul regizat de către Renato Usatîi, conform căruia Proca Vitalie trebuia să spună că omorul lui Gherman Gorbunțov nu a fost condamnat de către Renato Usatîi, dar de către o altă persoană", a declarat procurorul PCCOCS, Lilian Bacalîm.

Procurorii PCCOCS au anunțat că în luna septembrie, autoritățile Federației Ruse au trimis un răspuns privind refuzul de a-l extrada pe Renato Usatîi în Republica Moldova

Gherman Gorbunţov, chiar după ce şi-a revenit din comă, a anunţat că atentatul a fost comandat de Renato Usatîi, care a acţionat în interesul foştilor săi parteneri de afaceri de la Moscova Boris Uşerovici, Valeri Markelov şi Serghei Mendeleev. Gorbunţov a mai spus că Renato Usatîi încearcă să se spele de crimă cu ajutorul killerului Vitalie Proca, pe care l-ar fi mituit prin naşul de cununie al killerului, Valeriu Malarciuc: "Usatîi m-a comandat ca să-l lege pe Ușerovici de ele cu sângele, iar Ușerovici m-a comandat ca să nu-mi întorc ceea ce mi-a furat."

Pe de altă parte, Usatîi a spus de mai multe ori că Vlad Plahotniuc este comanditarul omorului. Liderul Partidului Nostru afirma că de la bun început a colaborat pe acest dosar cu organele competente din România, unde are statut de martor pe acest dosar.