Lux cu iz penal pentru deputatul democrat Andronachi

În 2014, o companie care comercializează metal şi la care unul dintre fondatori este tatăl deputatului Vladimir Andronachi, a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 4 milioane de lei. Compania a fost pedepsită cu o amendă penală, prin sentinţă fiind decisă şi lichidarea ei. Doar că, nici până astăzi, statul nu şi-a recuperat banii. Tatăl deputatului Vladimir Andronachi – unul dintre cei mai prosperi aleşi ai poporului, este implicat şi într-o altă companie cu activităţi în domeniul comerţului cu metal. Totodată, familia deputatului Andronachi gestionează, direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului.

Vladimir Andronachi este deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) din 27 februarie 2015, fiind membru al Comisiei Economie, Buget şi Finanţe. A ajuns în Parlament candidând pe locul 23 în lista formaţiunii conduse acum de Vladimir Plahotniuc, la scurt timp după ce mai mulţi deputaţi democraţi aleg să lase fotoliile din Legislativ pentru locuri în Guvern.

Vladimir şi Nadejda Andronachi gestionează compania „Victoria Leasing”

Veniturile oficiale declarate de „alesul poporului”

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, până a deveni deputat, Andronachi, născut în 1980, a activat în calitate de manager vânzări corporative la Compania de finanţare „Victoria Leasing” SRL, de unde a avut venituri în sumă de 13,3 mii de lei. Anterior, în 2005, Andronachi a fost angajat al Companiei „Nobil Air”, deţinută atunci de actualul său şef de partid. A mai fost şi reprezentant în R. Moldova al uneia dintre firmele care au figurat în scandalul de procurare suspectă de acţiuni ale „Victoriabank”, „Victoria-Invest”.

În 2015, Vladimir Andronachi a raportat un salariu de deputat în sumă de 116 mii de lei, 49,2 mii de lei din indemnizaţia de deputat, 17,5 mii de lei dintr-un contract de vânzare/cumpărare şi alte 2,35 milioane de lei din darea în arendă a două imobile pe care deputatul le deţine, împreună cu soţia, în Chişinău. Pe lângă cele două spaţii comerciale, deputatul a declarat şi două apartamente, unul cu o suprafaţă de 71 m.p., iar altul de 218 m.p.. Tot în 2015, alesul poporului conducea un automobil de lux, Land Rover, dobândit, prin contract de comodat, în 2015. Tot atunci preciza că deţine 13,495 de acţiuni la Societatea pe Acţiuni (SA) „Agrotehnica”, iar prin intermediul soţiei, 100% din cota de participare în cadrul Companiei „Expert Comerţ” SRL.

În declaraţia de avere şi interese pentru 2016, Andronachi a indicat aceleaşi bunuri imobile, aceleaşi firme şi cam aceleaşi venituri (2,62 de milioane de lei, cei mai mulţi bani fiind din arenda celor două spaţii comerciale), dar şi o maşină nouă, un Hyundai Santa Fe, fabricat şi dobândit în 2016. Anul trecut, în trei conturi bancare de la Victoriabank, Andronachi păstra 85 de mii de lei şi 5 mii de euro.

Ce nu spune deputatul în declaraţiile de avere

„Expert Comerţ” SRL, agent economic cu un capital social standard, de 5400 de lei, fondat de soţia sa, Nadejda Andronachi, este proprietara a 100% din capitalul social al „Victoria Leasing” SRL, fostul angajator al deputatului. Compania se laudă pe site-ul său că oferă toate serviciile financiare (leasing şi asigurări) într-o singură soluţie şi că dispune de cele mai bune condiţii de finanţare de pe piaţa de leasing a R. Moldova. „Victoria Leasing” SRL are un capital social de 7,676 milioane de lei şi adresa fizică şi juridică pe bd. Grigore Vieru, 28, într-o clădire cu mai multe etaje care aparţine, din 2013, soţilor Vladimir şi Nadejda Andronachi. În ianuarie 2015, aceştia au cumpărat şi ½ din terenul aferent pe care se înalţă clădirea, după ce Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a permis tranzacţia printr-o decizie din decembrie 2014Soţii Andronachi au plătit pentru 0,0409 ha (4 ari) suma de 85,59 mii de lei (aproximativ 4 mii de euro). Cealaltă cotă-parte din teren este deţinută de Vasile Politov, fiul Nataliei Politov-Cangaş, fosta şefă a Victoriabank.

Familia Andronachi deţine un imobil cu trei niveluri pe str. Gr. Vieru, dată în arendă

În decembrie 2014, CMC le-a permis soţilor Andronachi, pe lângă privatizarea terenului, arendarea terenului aferent construcţiei deţinute de cei doi. Contractul a fost semnat pe o perioadă de cinci ani, fără drept de privatizare, „pentru organizarea parcării auto de zi şi amenajare cu asigurarea condiţiilor necesare pentru deservirea reţelelor inginereşti”.

Soții Andronachi și soții Moruz/Guma

Un etaj al clădirii deţinute de familia Andronachi e luat în arendă de Compania de asigurări „Galas”, gestionată de familia ex-deputatului PDM, Valeriu Guma. Ginerele fostului deputat, Anatolie Moruz, şi soţia acestuia, Daniela Guma, apar în mai multe fotografii comune cu familia Andronachi.

Compania de creditare „Victoria Leasing”, deţinută de firma soţiei deputatului Andronachi, este administrată de Valeriu Gârbu. Conform ultimului raport financiar al companiei, publicat de Camera Înregistrării de Stat (CÎS) pe anul 2012, aceasta a obţinut, din activităţi de creditare, venituri din vânzări în sumă de 37,42 de milioane de lei. În ultimii doi ani, Vladimir Andronachi nu a trecut însă în declaraţiile sale de avere venituri oficiale provenite din activitatea „Victoria Leasing”.

Continuarea pe Ziarul de Gardă!