Nivelul inflației va scădea semnificativ până la sfârșitul acestui an

Nivelul inflației va scădea semnificativ până la sfârșitul acestui an și va ajunge la 1,9 la sută. Prognoza a fost făcută de prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu. În prezent, inflația înregistrează un nivel de 3,2 la sută, comparativ cu 7,3 la sută cât era în luna decembrie a anului trecut.

Potrivit lui Munteanu, scăderea se datorează reducerii prețurilor reglementate și a celor la resursele energetice, dar și aprecierii leului moldovenesc: „Până la sfârșitul anului, într-un context al prețurilor mai scăzute și chiar sub nivelul țintei inflației, va conduce probabil la un venit disponibil mai mare al populației. Cei care dețin depozite în bănci, vor avea un venit mai înalt."

Totuși, pentru începutul anului viitor, BNM prognozează o creștere a inflației de până la 6,5 la sută. Mai mult, se așteaptă un raport al dolarului față de euro de 1,2, datorită aprecierii monedei americane, iar prețul la petrol se va menține în intervalul de 70-80 de dolari pentru un baril.