Ambulanțe noi pentru Republica Moldova // VIDEO

Republica  Moldova  va cumpăra 180 de ambulanțe noi. Un  acord de împrumut în valoare de 12 milioane de euro a fost semnat joi de premierul Pavel Filip şi viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rosa María Sánchez-Yebra Alonso.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că peste 80 la sută dintre cele 300 de ambulanțe pe care le deține sistemul medical din Republica Moldova sunt uzate. De asemenea, Pavel Filip a anunţat că, datorită colaborării dintre ţara noastră şi instituţia europeană, va fi modenizat și Spitalul Clinic Republican, pentru care a fost prevăzută alocarea a nouă milioane de euro: ”Avem nevoie de 450 de ambulanţe. Cunoaşteţi că 70 deja au fost cumpărate anul trecut, iar astăzi, în baza acestui acord de împrumut pe care îl vom avea de la Banca de Dezvoltare al Consiliului Europei, vom cumpăra încă 180” 


La rândul său, viceguvernatorul BCE, Rosa Maria Sanchez, a spus că instituția pe care o reprezintă va sprijini și în continuare țara noastră: ”Știu că este mare nevoie de acest ajutor, așa că este important ca aceste ambulanțe să ajungă în țară cât mai curând. Vor fi de folos în spitale și cel mai important, acestea vor ajunge în regiunile cele mai defavorizate din țară

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă, ambulanțele urmează să ajungă în țara noastră până la sfârșitul anului: ”Aproape 100 de procente din transportul sanitar a depășit termenul de exploatare, altele chiar și de două-trei ori prezintă pericol pentru securitatea transportării pacienților

Anterior, pentru modernizarea parcului de ambulanţe, Guvernul a alocat 51 de milioane de lei, bani cu care au fost procurate 69 de autosanitare. Acestea au fost repartizate în toate cele 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească.