Exportăm tot mai mult în Uniunea Europeană

România rămâne principalul partener economic al Republicii Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului curent, țara noastră a exportat peste Prut mărfuri în valoare de peste 280 de milioane de dolari, cu 36 la sută mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, România cumpără peste un sfert din producția moldovenească de export. Experții economici spun că lipsa barierelor lingvistice și culturale au determinat intensificarea relațiilor economice dintre cele două țări. 

„Este țara cu care suntem apropiați cultural și nu este nici barieră de limbă, e relativ simplu pentru businessmani să încheie contracte. Nu în ultimul rând, România este membră a Uniunii Europene cu o economie care crește destul de robust", a spus expertul economic Adrian Lupușor.

În același timp, exportul de mărfuri spre țările Uniunii Europene a crescut vertiginos, cu aproape 38 la sută, fața de anul trecut. Astfel, aici ajung aproape 68 la sută dintre exporturile din Republica Moldova. Pe de altă parte, livrările de mărfuri moldovenești în statele CSI s-au diminuat cu 0,2 la sută și constituie doar puțin peste 16 la sută.

„Creșterea a fost determinată de o creștere destul de robustă a sectorului automotive. La fel, au crescut exporturile și de mobilă. Comerțul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu doar a crescut volumetric, dar și s-a echilibrat, ceea ce este de bun augur", a mai spus expertul.

Majoritatea mărfurilor moldovenești ajung în Italia, Germania, dar și Turcia, Belarus și Polonia.