Mai aproape de Europa

Finalizarea construcției gazoductului Ungheni – Chișinău va constitui o prioritate pentru autoritățile din România și Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost semnată în cadrul celei de-a șaptea ședințe a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și cel al României. Documentul mai prevede fluidiza traficului la frontiera moldo-română, dar și modernizarea infrastructurii.

 „Să contribuim la dinamizarea și susținerea eforturilor pe care le facem împreună și pe care le face și România în ceea ce privește parcursul firesc și susținut european al Republicii Moldova", a spus Ionel Rodeanu, copreședintele Comisiei pentru integrare europeană din Parlamentul României.

Printre alte priorități comune ale autorităților de la Chișinău și București se numără reducerea tarifelor de roaming, dar și încheierea unui acord bilateral care ar avea drept scop facilitarea angajării cetățenilor din Republica Moldova în România și invers.

Avem deja o asociație a investitorilor români aici, avem peste 1600 de întreprinderi cu capital românesc la Chișinău, dar avem și foarte mulți cetățeni care activează, lucrează în România și este nevoie de un acord care ar facilita angajarea lor", a menționat George Mocanu, copreședintele Comisiei pentru integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

Delegația română a purtat discuţii şi cu președintele Parlamentului. Andrian Candu a menţionat că legislativul moldovean ar putea adopta anul acesta includerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană.

Ultima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre cele două parlamente a avut loc în noiembrie anul trecut, la București.