Pensii mai mari de la 1 ianuarie 2019; Prevederea este destinată pentru o categorie de pensionari

Persoanele care au lucrat sau continuă să muncească după ce au ieșit la pensie vor primi indemnizații mai mari. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința de vineri a Guvernului. 

Potrivit documentului, cei care s-au pensionat până în anul 1999 şi care au muncit după asta încă 15 ani, de anul viitor vor avea o pensie dublă faţă de cea pe care o primesc acum. Ulterior recalcularea se va face şi pentru celelalte categorii.

Începând cu 1 ianuarie 2019, de astfel de reexaminări ar putea beneficia 2500 de beneficiari, mărimea medie a pensiei acestora crescând de la 2000 până la 4770 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2020, vor beneficia beneficiarii care au ieșit la pensie până la 1 ianuarie 1999, dar au un stagiu de până la 15 ani. Acest număr este de peste 5500 de beneficiari”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Documentul mai prevede că beneficiarii pot solicita numai o singură dată reexaminarea pensiei. Prim-ministrului Pavel Filip susține că proiectul de lege reprezintă o nouă etapă în realizarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova. 

Este un lucru normal, pentru că oamenii nu au mers să lucreze pentru că doar le-a plăcut foarte mult să muncească, nevoia i-a impus, pensiile mici, fiecare a vrut să câștige mai mult. De aceea, dacă a câștigat și a plătit impozite, este normal să fie recalculate aceste pensii”, a spus Premierul Pavel Filip.

În acest an, va fi finalizată, anticipat, realizarea tuturor etapelor de valorizare a pensiilor. La 1 aprilie au fost recalculate pensiile stabilite între anii 2012-2013, iar în octombrie 2018 vor fi valorizate și cele din în perioada 2014 - 31 martie 2017.