Viticultorii moldoveni vor deveni mai competitivi pe piața internațională

Viticultorii moldoveni vor deveni mai competitivi pe piața internațională. Asta datorită unor investiții românești și americane, care au contribuit la deschiderea unei sere moderne de aclimatizare și a unui laborator pentru producerea viței de vie.

Astfel, dacă până acum, angajații Institutului de Hoticultură se plângeau de calitatea nesatisfăcătoare a materialului săditor, de azi înainte vor putea produce viță-de-vie de calitate superioară. 

Agricultura, noi credem că are un potențial deosebit, iar beneficiarii acestor produse înalt tehnologice vor fi nu numai consumatorii din Republica Moldova, dar și din spațiul european”, a spus Ambasadorul României, Daniel Ioniță. 

Asta înseamnă mai mult profit pentru horticultori, mai multe locuri de muncă și salarii mai bune. Și de asta ne aflăm noi aici”, a menționat șeful Misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard.

În același timp, autoritățile spun că investițiile în sectorul viticol sunt foarte importante, întrucât, anual, țara noastră exportă în Uniunea Europeană 25 la sută din producția totală de struguri de masă. 

Viticultura este o ramură tradițională istorică a Republicii Moldova, dar, la moment, ea se transformă în cea mai importantă pentru dezvoltarea economiei țării”, a comentat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

Pentru acest proiect, România a alocat 30 de mii de dolari, în timp ce Statele Unite ale Americii au investit 45 de mii de dolari americani.