Rata inflației în Republica Moldova va scădea cu 1,6 la sută

În acest an, rata inflației în Republica Moldova va scădea cu 1,6 la sută, datorită activității sporite a sectorului economic. Informația a fost făcută de experții Băncii Mondiale, în raportul de prezentare a perspectivelor economice pentru țara noastră. Potrivit prognozelor, creșterea economică va fi determinată, în mare parte, de sectorul agricol, dar și de o apreciere a valutei naționale, care a determinat creșterea exporturilor cu circa 13%.

"Pe termen mediu, considerăm că rata inflației se va situa în jurul țintei de 5 la sută, cu posibile devieri pe parcursul anilor, în special 2019. În acest context va fi o creștere puternică a salariilor, o activitate economică sporită, transferuri publice, astfel că rata sărăciei, cum o măsoară BM, de 5,5$ pe zi, va scădea cu 4,6 puncte procentuale", a declarat Marcel Chistruga - expert al Băncii Mondiale.

Expertul mai spune că, autoritățile trebuie să continue implementarea reformelor, menite să asigure, în primul rând, noi locuri de muncă: "Republica Moldova are nevoie de ritmuri economice mai mari, pentru a avea o anumită convergență cu țările europene. Pentru aceasta, este nevoie de reforme profunde, susținute, care ar permite crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite și chiar mai bune. În acest sens, menționăm reforma justiâiei, îmbunătățirea mediului de afaceri, îmbunătățirea capacităților și competențelor forței de muncă."

Pentru anul 2018 au fost evidențiate și unele riscuri în sectoarele agricol și financiar. Un alt pericol e legat de alegerile parlamentare din 2018. Experții consideră că, politicienii vor adopta cheltuieli nejustificate, iar aceasta va înrăutăți sistemul financiar.