Se dorește excelență în afaceri

Oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire la Chișinău, la Forumul „Excelență în Business". La eveniment au participat și demnitari din cele două state, iar obiectivul major a fost promovarea oportunităților economice oferite de Republica Moldova companiilor românești. S-a vorbit despre importanța proiectului bilateral, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, dar și despre perspectivele cooperării economice.

"Avem în Republica Moldova 1678 de companii cu capital românesc. România se clasează pe locul trei, ca stat care a investit în Republica Moldova, cu un capital de 1,2 miliarde de lei", a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

"Avem nevoie și ne dorim o cooperare economică cât mai strânsă cu Republica Moldova, acest lucru poate să însemne, prezența companiilor din Republica Moldova pe piața românească, sau poate să însemne prezența companiilor românești sau străine, prezente în România, pe piața din Republica Moldova", a menționat ministrul Economiei din România, Dănuț Andrușcă.

În opinia antreprenorilor, relațiile economice cu țările vecine sprijină mult dezvoltarea sectorului de afaceri.

"În ultimul timp, mai mult se sprijină țările între ele. Suntem aici pentru că vrem să cunoaștem mai mult și să vedem cum putem să ne lansăm pe piața României", a punctat Maria Pleșca, antreprenor, Republica Moldova.

"Ne dorim excelență în business atât în planul românesc, cât și în planul moldovenesc. Suntem aici să o descoperim și suntem pe drumul cel bun", a spus Ciprian Baranga, antreprenor, România.

Președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova – România, Constantin Vieru, a declarat că „Excelență în Business" este o platformă unică pentru desfăşurarea unui dialog deschis şi constructiv, în cadrul căruia sunt abordate noile oportunităţi oferite de Republica Moldova. În acest sens, a fost semnat și un protocol de colaborare.

În final, reprezentantul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a spus că în Republica Moldova, IMM-urile sunt un sector cheie al economiei. Oxana Paladiciuc a prezentat programele de suport gestionate de ODIMM, cu accent pe programul de atragere a remitențelor "PARE 1+1, Fondul de Garantare a Creditelor, Incubatoarele de afaceri, Programul-pilot „Femei în Afaceri" și Rețeaua Enterprise Europe Network.