Primul contract de finanțare în cadrul programului „Prima Casă” a fost semnat astăzi

Programul „Prima Casă", lansat pe 26 martie, a devenit realitate! Astfel, primul contract de finanțare a fost semnat astăzi de tânăra familie Nimerenco.

Astăzi avem prima familie fericită care a obținut creditul ipotecar „Prima Casă". Este prima familie care a reușit să-și cumpere o locuință prin acest program. Ne bucurăm pentru ei, le urăm bun venit în casa nouă, să-și construiască viitorul acasă și sper familii din astea să fie cât mai multe. Statul vine să-i susțină. Eu cred că este un început frumos", a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, prezent la eveniment.

Menționăm că la Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare. Pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a creditelor în valoare de 50 milioane de lei. Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL). Contribuția personală a beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10 la sută din valoarea totală a locuinței, adică de trei ori mai mică în comparaţie cu creditele ipotecare obişnuite. Dacă locuința costă un milion de lei, contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 100 000 de lei. Dacă persoana respectivă dorește și are bani mai mulți, prima contribuția poate să fie mai mare, astfel ca să ia o sumă mai mică a creditului.

Prin programul „Prima Casă" vor putea fi procurate doar locuințe date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile. Prețul maxim de cumpărare care va fi acceptat spre creditare este de 1 milion de lei.

Guvernul intenționează să propună modificări la actele normative și legislație care ar viza riscul valutar, extinderea persoanelor a căror venituri pot fi luate în calcul la eliberarea creditelor, cu rudele de gradul II, dar și includerea în Program nu doar a angajaților, dar și a întreprinzătorilor.