Daniel Ioniță: "Pasul făcut de Banca Transilvania este o decizie strategică majoră, cu un impact economic important pentru Moldova"

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat despre faptul că Banca Transilvania a cumpărat un pachet important de acțiuni de la Victoriabank că acest fapt va influența pozitiv economia Republicii Moldova.

"Este o decizie strategică majoră, cu un impact economic important atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. Să nu uităm că Banca Transilvania a preluat Victoriabank care are o infrastrucură bună aici.

Odată ce Banca Transilvania și-a asumat această decizie, cu siguranță că ceva se va schimba spre bine. Va veni cu niște produse care vor fi spre favoarea cetățenilor din RM. Deci, eu cred că rezultatul va fi pozitiv pentru situația economică din RM. Mă bucur că oamenii de afaceri din România vor fi mai mult încurajați să investească în RM", a spus ambasadorul la emisiunea InPROfunzime cu Lorena Bogza.

Banca Transilvania a cumpărat un pachet important de acțiuni de la Victoriabank. Instituția finaciară de peste Prut a oferit un preț de circa 37 milioane euro, pentru pachetul de circa 39 la sută deținut de afaceristul rus Serghey Lobanov. 27 la sută din acțiuni sunt cota Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.

Astfel, Banca Trasilvania și BERD au devenit acționarii majoritari la Victoriabank, având o cotă de peste 66 la suta. Pentru o acțiune cu o valoare nominală de 10 lei, s-a achitat de aproape opt ori mai mult. Valoarea Victoriabank este evaluată la 95-100 de milioane de euro. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara țării investește pe piața din Republica Moldova.