Exportul a crescut cu aproape 20 la sută. Ce țări dețin întâietate

Anul 2017 a fost unul prielnic pentru agenții economici exportatori. Potrivit Ministerului Economiei, valoarea mărfurilor exportate în perioada ianuarie-noiembrie 2017 a crescut cu 18,4% sau cu 341,1 milioane de dolari, faţă de aceeași perioadă din anul 2016. Datele statistice arată că, 67% dintre acestea au constituit mărfuri autohtone, iar 33% - reexport. În țările Uniunii Europene exporturile dețin o cotă de 65,7%, iar în țările CSI – 19,5%.

Cea mai mare influență asupra creșterii exportului a avut-o exportul de mașini, aparate electrice și părți ale acestora, care a crescut cu 37,1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. De asemenea, s-a majorat exportul de legume și fructe, semințe, cereale, îmbrăcăminte și accesori, dar și a băuturilor și produselor medicinale și farmaceutice.

Și valoarea mărfurilor importate în lunile ianuarie-noiembrie 2017 s-a majorat. Acestea au crescut cu 20,1% sau cu 731,1 milioane de dolari față de perioada ianuarie-noiembrie 2016. Creșterea importurilor a fost condiționată de majorarea cererii interne, alimentată de creșterea reală a salariului, creșterea remitențelor de peste hotare, precum și aprecierea monedei naționale, care, la rândul său, a determinat creşterea volumului fizic al mărfurilor importate. Cel mai mult, țara noastră a importat petrol și produse petroliere, energia electrică, mașini și aparate electrice, dar și produse medicinale și farmaceutice.

Potrivit MEI, creșterea comerțului extern al țării noastre s-a datorat în mare parte relansării producției în unele sectoare ale industriei, îmbunătățirii situației economice în regiune, dar și creșterii esențiale a volumului producţiei agricole în anul 2016, precum și continuării trendului pozitiv al sectorului agricol din anul 2017.