Reacția ANRE la informațiile privind metodologia de formare a prețului la gaze

„În spațiul public sunt vehiculate informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formare a prețului la gazele naturale", este reacția ANRE vizavi de informațiile făcute publice opiniei publice de către mai mulți experți economici.

ANRE precizează în cadrul unui comunicat de presă că, potrivit metodologiei tarifare și Legii cu privire la gazele naturale, preturile și tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale.

„Tarifele reglementate din sectorul gazelor naturale sunt determinate și calculate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale. În conformitate cu prevederile metodologiei tarifare și în strictă concordanță cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale, preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale. Or, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale", precizează ANRE.

Totuși, instituția dă asigurări că va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea care se va face se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import.

Precizăm că săptămâna trecută, mai mulți experți în energetică au declarat că există premise pentru scăderea tarifului la gazele naturale cu 30%, în condițiile în care a scăzut semnificativ prețul de import al gazelor naturale, iar fluctuațiile de pe piața valutară sunt altele decât cele în baza cărora a fost calculat actualul tarif.