România și Republica Moldova, proiect energetic comun

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare anunţă iniţierea discuţiilor asupra proiectului de interconectare energetică România-Republica Moldova.

Scopul programului este diversificarea surselor energie electrică a Republicii Moldova, scrie mold-street.com. În cadrul programului se prevede acordarea unui împrumut de până la 80 milioane euro întreprinderii de stat Moldelectrica.

Cel mai mare proiect energetic prinde contur. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare anunţă despre iniţierea discuţiilor asupra proiectului ,,Faza I de interconectare energetică Moldova-România”.

Potrivit BERD, în cadrul proiectului, se prevede acordarea unui împrumut de până la 80 milioane euro întreprinderii de stat Moldelectrica.

Banii vor fi alocaţi pentru construcția, dotarea și punerea în funcțiune a unei stații de transformare de înaltă tensiune în Vulcănești, ce va permite conectarea între sistemele de electricitate din România și Moldova.

La fel, se prevede construcția, dotarea și punerea în funcţiune a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău și extinderea stațiilor de transformare din Chișinău și ţară. Finanţatorii externi sunt gata să aloce în total 270 de milioane de euro.

Acesta ar urma să fie cel mai mare proiect energetic ce se realizează în Republica Moldova de la proclamarea independenţei.