Congresul Mondial al Eminescologilor, la Chișinău

Publicistica geniului eminescian a fost tematica discutată la Congresul Mondial al Eminescologilor, care a început astăzi la Chişinău. Cea de-a șasea ediție s-a desfășurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la care au participat cei mai exegeţi eminescologi din nouă țări. Cu prilejul împlinirii a 75 de ani a celui mai mare eminescolog din întreg spațiul românesc, Mihai Cimpoi a primit diploma de onoare și medalia de aur pentru promovarea valorilor culturii românești.


„Din partea celei mai mari universități din spațiul românesc la ora actuală, după decizia senatului, să-i aduc diploma de onoare și medalia de aur academicianului Mihai Cimpoi”, a declarat IOAN AUREL POP, academician.

Eminiscologii autohtoni susțin că odată cu descoperirea lui Eminescu, a mai fost descoperită o planetă.

Deși a trecut mai bine de 100 de ani de la trecerea sa în eternitate, Mihai Eminescu rămâne a fi îndrăgit și de traducătorii din alte țări. Aceștia susțin că este o satisfacţie pentru ei să-i tălmăcească opera.

În cadrul Congresului, au fost decernate șapte distincții ale Academiei de Științe celor care au contribuit la dezvoltarea literaturii române. Mâine, 5 septembrie, vor fi lansate mai multe dicționare și volume dedicate operei eminesciene, inclusiv „Dicționarul general al literaturii române” de Eugen Simion, „Dicționarul enciclopedic Mihai Eminescu” de Mihai Cimpoi, “Dicţionar cronologic Mihai Eminescu” de Săluc Horvat și „Volum omagial Mihai Cimpoi- 75 de ani ” de Alexandru Burlacu.