Seara paznic, ziua pictor; Este povestea lui Mihail Mereacre din satul Hansca

Stațiile pictate devin o tradiție frumoasă, în mod special la Ialoveni. Aspectul orașului a fost înfrumusețat de tineri cu inițiativă de acolo, dar iată că, în satul Hansca, cel care a dat culoare localității e nea Mihail. La ai săi 63 de ani a devenit renumit, în întregul raion, pentru lucrările sale. Activează în calitate de paznic la școală, iar ziua – pictează.


”M-o rugat să fac frumos și la noi. Tineretul e mulțumit. Eu tot îs mulțumit. Eu aici am mai combinat, bereozele astea le-am luat de pe o foaie, râul din cap de la mine și dincoace am mai prelungit oleacă de pădure”, a spus artistul.

Talentul îi este apreciat de toți consătenii. Mai mult, aceștia îi solicită ajutorul. Chiar zilele acestea, a început o nouă lucrare, pictează pereții foișorului din curtea unui gospodar.

”Zice că trebuie pereții de-i desenat, m-am apucat de desenat și femeia spune că fă-mi o fântână, fă-mi niște case din vechime, și am făcut un pătrat și le-am spus că de la mine am să le fac un buchet de flori, un ulcior, o masă, dincolo tot așa și m-o rugat cocostârci, aici la noi în vale sunt vreo câțiva în sat și a zis fă-mi cocostârci...”, a mai adăugat pictorul.

Lucrează în calitate de paznic la școala din sat, dar și atunci găsește timp pentru pasiunea sa: ”
Asta însemană tot, asta e viața mea, eu seara până nu pictez un portret ceva în creion simplu eu nu pot, am o plăcere”.

Nea Mihail se bucură de comenzi și de prin altor localități. Curând va merge la Bardar, ca să picteze două stații.