,,Acum și în veac”, expoziție la Chișinău a plasticienilor români Maxim Dumitraș și Mihai Perca

Luna în care am marcat 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România ne-a prilejuit nenumărate evenimente culturale, care demonstrează că, vorba poetului: "Suntem români și punctum".

Printre acestea, vom remarca expoziția de sculptură și pictură ,,Acum și în veac" a artiștilor plastici din România Maxim Dumitraș și Mihai Perca, deschisă la Muzeul Național de Artă din Chișinău.

Și pentru ca publicul de la noi să-i cunoască mai bine pe cei doi artiști, MNAM a editat și un catalog bogat ilustrat, care însoțește expoziția și recreează sugestiv parcursul de excepție al celor doi plasticieni.

Maxim Dumitraș, născut la 27 septembrie 1958, Sângeorz-Băi, și-a făcut studiile la Academia de Artă Ioan Andreescu, Cluj-Napoca, Master în Sculptură. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Asociației Internaționale a Artiștilor, Paris, Franța.

Mihai Perca, născut pe 31 mai 1969, localitatea Roman, județul Neamț, este absolvent al Academiei de Artă Ioan Andreescu, Cluj-Napoca 1996. Organizează expoziții personale în țară și participă la expoziții de grup naționale și internaționale. Este deținătorul Premiului pentru pictură Lucian Blaga, Premiului UAP, Saloanele Moldovei, Bacău, Bienala Internațională de Pictură, Chișinău.

Întitulată sugestiv „Acum și în veac", expoziția care reunește peste 50 de lucrări ale celor doi artiști, este și un prilej de meditație acum, în preajma sărbătorilor pascale.

"Tablourile expuse de cei doi artiști afirmă într-un mod inedit importanța solidarității umane, bazată pe respectul tradițiilor, pe valorile sincerității și a reîntoarcerii la simplitatea și modestia firescului, ca să putem dobândi trăinicia prezentului și încrederea în perspectivele viitorului uman comun", a menționat istoricul de artă Vasile Duda.

Așadar, până pe 27 aprilie, pe simezele Muzeului Național de Artă al Moldovei, sunt expuse lucrările artiștilor plastici Maxim Dumitraș și Mihai Perca. Să-i cunoaștem.