De ziua Unirii Basarabiei cu România, Teatrul din Iași s-a unit cu Teatrul din Chișinău

Uniți prin arta teatrală. Acesta poate fi genericul spectacolului "Seceta Roșie", prezentat, astăzi, de Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași, pe scena naționalului chișinăuian. Un omagiu mai frumos, adus tuturor românilor cu ocazia Marii Uniri, nici că se putea. Piesa a fost montată de Petru Hadârcă după „Cartea foametei", scrisă de Larisa Turea, care spune că, a muri de foame nu este o figură de stil:

„ A muri prin înfometare, în chinuri infernale este realitatea monstruoasă pe care au trăit-o basarabenii din toamna lui 1946 până în toamna lui 1947. Au fost peste douăsprezece luni de foamete, zile lungi de suferințe și de coșmar, zile în care oamenii mureau ca muștele - copii, femei, bărbați, bătrâni, pentru că nu mai aveau ce mânca, pentru că regimul sovietic le confiscase toate resursele de hrană. Această suferință colectivă aproape că nu este cunoscută de români și nu este asimilată de memoria noastră istorică. Port în mine de mult timp povara datoriei de a aduce acest subiect în scenă. De această dată, am optat pentru un spectacol bazat pe documente, pe memoriile supraviețuitorilor din acea perioadă adunate și arhivate în Cartea foametei de cercetătoarea și criticul de teatru, Larisa Turea. Este un material tulburător, care de multe ori face să-ți înghețe sângele în vene și care, prin cazurile și ororile descrise, e dificil a fi reprezentat scenic și perceput într-o sală de teatru. La realizarea acestei misiuni i-am avut alături pe scenografa Rodica Arghir, care a configurat detaliile istorice, coregraful Dumitru Tanmoșan, pentru expresia plastică a corpului uman ruinat de foamete, compozitorul și interpretul Vali Boghean, împătimit de muzica autentică și un virtuoz al improvizației. Țin să-mi exprim recunoștința actorilor, pentru resursele sufletești arse în acest spectacol. Parafrazând o expresie celebră, insist asupra ideii că somnul conștiinței istorice naște monștri politici și suferințe umane irecuperabile, de aceea cred că este necesar să facem periodic aceste exerciții de memorie", a scris Petru Hadârcă.

Așadar, în această seară, cu începere de la ora 18.00, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași prezintă acest spectacol pe scena naționalului de la Chișinău. O cronică neagră a foametei dintre anii 1946-1947 din Basarabia, un spectacol despre dezumanizare, bazat pe mărturiile supraviețuitorilor.