Mihai Pamfil și refugiul în pictură

Spre bucuria iubitorilor de artă, Anul Centenarului Unirii reunește artiștii plastici de pe cele două maluri ale Prutului. De astă dată, un pictor, dar și un profesor universitar din Iași, Mihai Pamfil, a venit cu o personală la Muzeul  Naţional de Artă al Moldovei.

La cei 65 de ani, plasticianul, cunoscut nu doar în România pentru expozițiile sale bine gândite și structurate, a adus mai multe lucrări realizate în ultima perioadă.

”Calitatea cea mai preţioasă a picturii lui Mihai Pamfil îmi pare a fi muzicalitatea culorii cu luminozităţi reci în general, dar trăite febril”, scrie criticul de artă Zamfira Bîrzu.

Așa este, la primul contact cu tablourile, privitorul încearcă să pătrundă într-o lume diafană, uită de cotidian și se transpune într-un spațiu ireal. O fi și din cauza dilemelor artistului care caută mereu în relația cu semenii săi doar partea frumoasă a calităților umane.

Apelează la trecut, dar și la natură, pentru că de acolo crede că ne vine salvarea. O confirmare a celor spuse și de criticul de artă Maria Bilaşevschi: ”Pictura lui Mihai Pamfil este marcată de folclor. Artistul caută şi găseşte în pictură un spaţiu de refugiu, în care redă natura şi ambianţa ei”.

Mihai Pamfil spune că a mai expus la Chișinău în cadrul expoziției ”Saloanele Moldovei”, dar că acum, dintr-o altă perspectivă, mai amplă. Este emoționat, întrucât știe ca la Chișinău sunt mulți artiști plastici valoroși, care vor aprecia creația sa. Se refugiază în pictură atunci când mai are timp, și asta pentru că predă filosofia estetică la Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi.

Mai este și profesor la Universitatea Naţională de Arte “George Enescu”, Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale şi Design. Și desigur, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al International Association of Art. Expoziția artistului, care cuprinde peste 60 de lucrări, va fi deschisă până pe 22 martie.

Nu ezitați s-o vizitați, cel puțin, pentru câteva clipe veți trăi ceva mai adânc decât de obicei, sunt clipele care au adus ceva profund pentru sufletul nostru. Or, profunzimea clipelor vine, fie din înţelegeri vaste şi adânci, fie din trăiri ale unor sentimente elevate şi, totodată, foarte intense pe care, acum, ni le oferă artistul ieșean Mihai Pamfil.