Grigore Vieru, de nouă ani în amintiri!

Astăzi se împlinesc nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru. Poetul, unul dintre liderii mișcării de renaștere națională, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde participase la un concert omagial dedicat lui Mihai Eminescu.

În memoria maestrului, Alianța pentru Centenar va organiza un omagiu dedicat poetului.  Evenimentul va avea loc astăzi la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor.

Grigore Vieru este unul dintre cei mai renumiţi poeţi ai generaţiei sale. El este titularul diplomei de onoare Andersen - cel mai prestigios premiu din lume în domeniul literaturii pentru copii. În urmă cu 21 de ani, Grigore Vieru a devenit membru de onoare al Academiei Române. Tot Academia Română l-a propus pe Grigore Vieru la premiul Nobel pentru pace, în 1992.

Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni, Grigore Vieru, a militat pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric.

În prezent, un bulevard din Capitală îi poartă numele, iar un bust al poetului este amplasat pe Alea Clasicilor din Chişinău, dar şi în oraşul Străşeni. Grigore Vieru s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, pe data 18 ianuarie, 2009. Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu național.