185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale

O bibliotecă nu este un lux, ci una din necesitățile vieții. Cu acest slogan a debutat conferința internațională „Dezvoltarea cooperării bibliotecilor europene în spațiul virtual”. Evenimentul este prilejuit de consemnarea a 185 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale. Reprezentanți ai bibliotecilor din șase țări au venit astăzi la Chișinău pentru a aduce un omagiu instituției. 


Directorul adjunct al instituției, Aliona Muntean, spune că Biblioteca Națională este unul din obiectivele de valoare deosebită a patrimoniului național din Republica Moldova. Aceasta asigură accesul publicului larg la colecțiile sale în scop de cercetare, studiu și informare, fiind accesibilă tuturor oamenilor.

„Biblioteca a supraviețuit, există în pofida tuturor profetizărilor, că nu mai există, că nu se mai citește, că nu se mai vine la bibliotecă, am putut să ne modificăm, să mergem în pas cu timpul, să ne ducem acolo unde sunt cititorii, în spații virtuale, în proiecte””, a declarat ALIONA MUNTEAN, director adjunct Biblioteca Națională.

Petru Racu lucrează în incinta bibliotecii de mai bine de 40 de ani. Susține că este îmbucurător faptul că de-a lungul timpului instituția a fost în continuă dezvoltare și modernizare cu noile tehnologii informaționale, dar spune că și bibliotecile au nevoie de ajutor.

Deși sunt din diferite țări, bibliotecarii împărtășesc aceleași valori și idei.

„Biblioteca este, a fost și trebuie să rămână importantă în societate pentru comunicare, pentru educație, pentru crcetare. Este foarte important să ne cunoaștem; să alcătuim colecții digitale pentru a contribui la valorificarea patrimoniului național la nivel internațional”, a menționat MARINELA COVACI, reprezentant Biblioteca Națională a României.


Mâine, 2 noiembrie, în incinta Bibliotecii Naționale se va desfășura Forumul anual al Managerilor din sistemul Național de Biblioteci. În cadrul întrunirii vor fi abordate probleme actuale și vor fi stabilite prioritățile principale pentru Anul Biblioteconomic 2018.

 

Foto: orasulmeuchisinau.wordpress.com