Teatrul reunește malurile Prutului

La Naționalul chișinăuian a răsunat gongul inaugural al Reuniunii Teatrelor Naționale de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, a început cu spectacolul Teatrului Național din București :"Idolul si Ion Anapoda", o comedie cu celebrul Dan Puric si inegalabila actriță Ileana Stana Ionescu, în rolurile principale. Sala a fost arhiplină, drept dovadă că teatrul are un rol semnificativ în cultura românească.

 Evenimentul a reunit nenumărați iubitori de teatru, dornici de a-i revedea pe faimoșii actori veniți de la București, dar și din alte orașe ale Românei. Oamenii spun că aceste spectacole sunt un motiv în plus pentru valorificarea culturii românești pe ambele maluri ale Prutului. Celebrul Dan Puric a stârnit ropote de aplauze, dar și de zâmbete pe chipurile spectatorilor.

La deschiderea oficială au venit și organizatorii de la București, care spun că vor susține și în continuare acest eveniment teatral, unde sunt prezentate cele mai frumoase spectacole.

„Teatrul este una din punțile extraordinare pe care omul și le-a construit în vederea unei vieți frumoase, iar actorul binecuvântat este cel care aduce lumina atât de necesară în această lume atât de deșirată”, a declarat GHEORGHE POPA, secretar de stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale, România.

„Este un eveniment de importanță majoră pentru cele două țări, pentru interfața dintre cele două culturi, este la cea de-a III-a ediție, îi dorim cât mai multe ediții și promitem că ICR se va implica în continuare în finanțarea acestui proiect”, a spus MIREL TALOȘ, vicepreședintele ICR, București.

,,Mă bucur foarte mult pentru faptul că suntem la a III a ediție a Festivalului Teatrelor Naționale și anul acesta am reușit să constribuim la acest minunat schimb cultural între cele două maluri ale Prutului. Un număr important de teatre din România au venit la Chișinău, vor fi prezente și la Cahul și Bălți, tocmai pentru a încerca să îngusteze prin cultură malurile Prutului”, a subliniat DANIEL IONIȚĂ, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Ediția din acest an cuprinde un program variat de piese. Menționăm că, până pe 1 octombrie, cinci teatre din România şi trei din Republica Moldova vor prezenta 25 de spectacole, inclusiv radiofonice.