EXCLUSIV! Daniel Ioniță, la Vocea Basarabiei: Declarațiile simbolice de unire - expresii de bucurie și sărbătoare a tuturor românilor!

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a fost invitatul special al Anei Moraru la prima ediție a emisiunii “Basarabia în direct” din această săptămână.

Ascultă AICI, emisiunea integrală!

Tema emisiunii a fost relațiile dintre cele două state românești, dar și Declarațiile de Unire ale APL din Republica Moldova. În acest context, șeful diplomației de la București s-a referit la Anul Centenarului, anul 2018 și la declarațiile simbolice de unire semnate de autoritățile lecale, instituțiile culturale, medicale, printre care și Vocea Basarabiei. Diplomatul a punctat în linii de maximă responsabilitate ceea ce se întâmplă, spunând că poziția oficială este una clară, că aceste declarații nu au valoare juridică, dar că este o expresie de bucurie: “Constat că acest fenomen este o exprimare a unei dorințe firești a românilor de pretutindeni de a sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1918. Este un bun prilej de a gândi la cine suntem și ce am devenit. Să ne dăm seama care au fost perioadele bune și mai puțin bune prin care am trecut. Poziția noastră este una clară cu privire la declarațiile de unire, considerăm gesturile ca fiind unele simbolice, fără valoare juridică, ca o expresie a tuturor de sărbătoare și bucurie în acest an aniversar. În acest an toți sărbătorim Marea Unire de la 1918. Probabil gesturile vor continua și se vor încadra în acest simbolism firesc al aniversării.

Excelența Sa s-a referit și la proiectele importante pe care România le implimentează în Republica Moldova, făcând referire și la eveimentul la care a fost prezent la Soroca, unde a fost inaugurată o grădiniță, renovată din resursele financiare ale Guvernului de la București: “Pe lângă participarea la ceremonia inaugurării grădiniței din Zastânca, care a fost renovată prin suportul oferit de Guvernul României, proiect pentru care s-au alocat 1,5 milioane de lei moldovenești, am participat alături de reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ai autorităților locale și de locuitorii municipiului Soroca, la dezvelirea monumentului Generalului Stan Poetaș, multă vreme uitat. Am luat parte și la o uniune organizată de Camera de Comerț și Industrie, Filiala Soroca, la care au participat și investitori a trei județe din România, Vaslui, Iași și Botoșani. Astfel de evenimente vor fi organízate în toate regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Ambasadorul României în Republica Moldova a vorbit și despre intervenția pe piața bancară de la noi a Băncii Transilvania: “Este un lucru firesc. Relațiile dintre România și Republica Moldova sunt cu adevărat speciale. Nu spun aceasta doar din motivele de comunitate de limbă, istorie, tradiție. Este vorba de apropierea geografică, mentalitățile similare, oportunitățile pe care oamenii de afaceri încep a le simți pe ambele maluri de Prut. Sunt stimulente care au efect. Banca Transilvania a avut curaj să vină să preia active. Au fost schimbate unele condiții după criza bancară. Sistemul bancar beneficiază de o nouă lege. Au fost créate condiții bune pentru o investiție strategică. Este importantă această preluare. Banca Transilvania este una dintre cele mai serioase bănci cu capital românesc. Este specializată în întreprinderile mici și mijlocii. Sper că gestul Băncii Transilvania să reprezinte stimulente în cascadă. Sper că vor produce efecte pozitive, sporirea locurilor de muncă, creștere economică sustenabilă.

Daniel Ioniță, Ambasadorul României la Chișinău, revenind la proiectele Bucureștiului în Republica Moldova, a menționat că 845 de unități preșcolare, care reprezintă grădinițe, vor fi renovate pe banii Guvernului de peste Prut: “Constant participând la astfel de inaugurări. Este foarte importantă colaborarea autorităților locale, ale lucrătorilor din grădinițe, a părinților, doar așa copii pot fi lăsați liniștiți la grădinițe.

Diplomatul a dorit să vorbească și despre starea de fapt care o întâlnește la evenimentele de inaugurare a grădinițelor, când regăsește de fiecare dată mai mulți bunici care însoțesc copii: “Cei care însoțesc copii sunt bunicii. Fie noi mergem la ore nepotrivite fie, și acesta poate fi cel mai grav, părinții, cei tineri, sunt plecați la muncă în străinătate, peste hotare și își lasă copii în grija bunicilor. Cea mai valoroasă resursă a unei țări este resursa umană. Nicio o altă bogăție nu poate înlocui ceea ce poate face omul.

Recent, Președintele României a promulgat o lege prin care autoritățile locale din România pot susține financiar direct autoritățile locale din Republica Moldova. Daniel Ioniță a menționat că sprijină și încurajează autoritățile locale să participe cu asemenea proiecte: “Încurajez reprezentanții autorităților locale să profite la maxim de aceste oportunități pe care le oferă România. Proiectele respective, de circa 20-30.000 de euro, într-un sat, pot face diferența la nivel local. Iar această sumă poate fi acoperită de partenerii lor din România. Printr-o astfel de interacțiune cei care vor câștiga sunt cetățenii Republicii Moldova.

În concluzia acestor subiecte, Ambasadorul României la Chișinău a încurajat autoritățile locale să-și găsească parteneriate cu localități din România, care să aibă o amprentă practică foarte clară, dincolo de natura simbolică și spirituală. Totodată, Excelența Sa a încurajat reprezentanții puterilor locale să cunoască și să aplice la oportunitățile oferite de fondurile europene prin Programul Operațional România – Republica Moldova, prin care se pot obține bani pentru proiecte foarte bune.