Imagini apocaliptice după incendiile din Grecia; 80 de morți este noul bilanț al tragediei; 15 focare au izbucnit simultan // VIDEO

Actualizare:


______________________________________

Actualizare: Bilanţul deceselor provocate de incendiile de vegetaţie care au făcut ravagii în apropiere de Atena a crescut miercuri la 80, alte zeci de persoane fiind date dispărute şi sunt căutate de echipele de intervenţie, informează Reuters.

______________________________________

Actualizare: Bilanțul morților în urma incendiilor din Grecia a crescut. Sunt 79 de morți și zeci de dispăruți. Echipele de salvatori încearcă să găsească eventuali supraviețuitori prin locuințele și mașinile mistuite de flăcări. Localnicii povestesc cu groază despre clipele prin care au trecut.

„Ne-am încuiat în case, am închis obloanele și ne-am acoperit fețele cu prosoape ude. Infernul a durat cam o oră. Nu am cuvinte ca să descriu prin ce am trecut."

„Toți încearcau să fugă, nici nu pot să îmi amintesc cum s-a întâmplat totul. Focul s-a răspândit foarte repede pentru că vântul era foarte puternic."

„A fost panică mare, strada era blocată de mașini. Strigăte, isterie, am văzut cum focul se apropie. Era un miros puternic de fum. Cerul era negru."

Cauza incendiilor nu a fost deocamdată stabilită, însă premierul Alexis Tsipras a declarat că au fost cel puțin 15 focare care au izbucnit simultan. Numeroase ţări au sărit în ajutorul Greciei cu avioane speciale pentru lichidarea focului. Forţele Aeriene Române au trimis două avioane configurate pentru stingerea flăcărilor. Autoritățile de la Atena au decretat trei zile de doliu național.

____________________________________________

Actualizare: Cel puțin 79 de persoane au decedat, iar alte aproape 200 au fost rănite, inclusiv 23 de copii, în urma incendiilor de vegetație de la periferia oraşului Atena, au anunțat autoritățile, care au avertizat că numărul victimelor va continua probabil să crească, informează cotidianul Ekathimerini, potrivit mediafax.

Bilanțul anterior al incendiilor de vegetație, anunțat marți seara, era de cel puțin 76 de morți. Câteva ore mai târziu au fost descoperite alte două corpuri neînsuflețite în localitatea Mati.

____________________________________________

Actualizare: Mărturiile moldovenilor din Grecia

VEZI UN ALBUM FOTO cu dezastrul din Grecia!

____________________________________________

Actualizare: 76 de morţi, până acum, aproape 200 de răniţi şi cam tot atâtea persoane dispărute.

Cele mai grave incendii din ultimul deceniu au lăsat regiuni întregi din Grecia ca după război.

Din aer, amploarea distrugerilor îţi taie răsuflarea. Străzi altădată pline de viaţă, cu restaurante şi terase, arată acum ca nişte uriaşe cimitire.

Doar într-un oraş, au ars o mie de case şi peste 300 de maşini. În multe autoturisme încă sunt trupurile celor care nu s-au putut salva.

Există și o ciudățenie: Autoritățile din Grecia spun că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală și cer ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani.

Focul - pus sau nu, temperaturi în aer de peste 40 de grade, totul perfect uscat și un vânt de peste 100 de kilometri pe oră: iată ingredientele dezastrului. 

Poate cea mai cumplită tragedie e cea în care 26 de oameni, printre care mulţi copii, au ars de vii pe un câmp. Focul i-a prins din urmă când mai aveau doar câteva zeci de metri până la marea care le-ar fi putut salva viaţa.

„Din câte se pare, o parte dintre victime se cunoşteau bine, pentru că le-am găsit în grupuri de câte trei sau patru, deci puteau fi prieteni, rude, familii întregi care au încercat să se protejeze unii pe alţii, îmbraţişându-se”, a relatat un reprezentant al Crucii Roșii din Grecia.

Sursa: digi24.ro