Spirite încinse la Bruxelles, unde se desfășoară summitul NATO

Spirite încinse la Bruxelles, unde se desfășoară summitul NATO. Președintele american a acuzat Germania că este prizoniera Rusiei. Liderul de la Casa Albă s-a referit la faptul că Berlinul achită anual miliarde de dolari pentru importul de energie rusească.

Donald Trump susține că Statele Unite plătesc prea mult pentru finanțarea cheltuielilor Alianței Nord-Atlantice, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană: „Noi protejăm Germania, noi protejăm Franța, noi protejăm toate aceste țări și apoi toate aceste țări încheie contrate cu Rusia de furnizare a gazului și le plătesc miliarde și miliarde de dolari." MUSC „Dacă e să vorbim direct, Germania este captiva Rusiei."

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să tempereze spiritele.

„NATO este o alianță din 29 de state și putem avea diferite viziuni și chiar dezacorduri. Iar petrolul și gazul din Rusia este un subiect controversat. Dar puterea NATO este că în pofida acestor diferențe ne putem uni pentru scopul nostru comun."

Liderul de la Casa Albă a cerut europenilor să îşi sporească cheltuielile militare, pentru a-şi respecta angajamentul de a le ridica la două procente din PIB până în 2024.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Ministrul Apărării german a declarat că Berlinul nu este prizoniera politicii rusești. Preşedintele american urmează să se întâlnească cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.