Lupul Zabivaka, mascota Cupei Mondiale 2018

Mascota Cupei Mondiale 2018 este un lup numit Zabivaka, ales de peste un milion de internauţi. Lupul Zabivaka a obţinut 53% din sufragii, celelalte două mascote propuse fiind un tigru şi o pisică.

Trofeul care va fi atribuit câştigătoarei Cupei Mondiale de fotbal 2018 a fost introdus de FIFA începând cu turneul final din 1974, după ce trofeul anterior, Cupa Jules Rimet, a rămas definitiv în posesia Braziliei, la finalul ediţiei din 1970, în care Selecao a devenit campioană a lumii pentru a treia oară în istoria sa. Înaintea Mondialului din 1974, FIFA a organizat un concurs pentru realizarea unui nou trofeu, primind 53 de lucrări din partea unor artişti din şapte ţări. În final, a fost selectată lucrarea artistului italian Silvio Gazzaniga.

Actualul trofeu, reprezentând două forme umane care susţin globul pământesc, are 36,5 cm înălţime şi cântăreşte 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezintă aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm şi conţine doua straturi din malachit, lucrarea fiind realizată de manufacturierul italian Bertoni.

Turneul final din Rusia a avut deja parte de prima uriașă surpriză, selecţionerul Spaniei, Julen Lopetegui, fiind demis (şi înlocuit cu Fernando Hierro) de federaţia naţională după ce a semnat pentru Real Madrid.

Așteptarea a luat sfârșit. Cel mai important eveniment al fotbalului mondial, regalul de care avem parte doar din patru în patru ani, este gata de start. Cupa Mondială din acest an va rămâne pe vecie în istorie, mai ales că va însemna mai multe premiere. Dar, iată 11 repere ale acestui festival fotbalistic la care, din păcate, România nu va participa

Ediţia a 21-a a Cupei Mondiale de fotbal va fi găzduită de Rusia cu începere de joi şi până pe 15 iulie, pe 12 stadioane din 11 oraşe.

Competiţia va fi deschisă joi, la ora 18:00, de meciul dintre naționala gazdă, Rusia, şi reprezentativa Arabiei Saudită, în cadrul Grupei A, pe Stadionul Lujniki din Moscova.