Kievul s-a despărțit de ”religia” Moscovei! Rada Supremă a aprobat detașarea de Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii

Rada Supremă de la Kiev a adoptat astăzi o rezoluție prin care solicită Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie, astfel încât aceasta să nu mai depindă de Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii, scrie unian.ua, citată de realitatea.md

Reamintim că inițiativa a venit din partea președintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, care a venit anterior cu un discurs în fața deputaților ucrainieni solicitând susținerea demersurile de înfiinţare a unei singure biserici ortodoxe ucrainene.

Poroșenko și-a argumentat decizia prin faptul că această schimbare „este o chestiune de securitate şi apărăre națională".

„Pentru mine, aprobarea unei biserici autohtone independente are aceeași importanță ca regimul fără vize și Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Este ca lupta pentru aderarea la UE și aderarea la NATO. Este vorba despre securitatea națională și apărarea noastră în războiul hibrid" - a declarat Poroşenko în plenul Parlamentului ucrainean.

Potrivit preşedintelui, după adoptarea unei decizii în acest sens în Parlamentul Ucrainei, problema înfiinţării bisericii ucrainene va fi discutată în cadrul Sinodului.

Rezoluția a fost susținută de 268 de deputați ucrainieni.