UPDATE: Opoziția din Armenia anunță despre o revoluție // LIVE

ACTUALIZARE:

Liderul opoziției din Armenia a anunțat despre debutul unei „revoluții de catifea”. 

„Aici și acum declar despre începutul unei „revoluții de catifea”. Astăzi va avea loc cea mai mare manifestație din istoria Armeniei.”, a anunțat Nikol Pașinian, în timpul protestului din centrul Erevanului. „În orașele Ghiumri, Idjevan, Vanadzor, Kapan și Metsamor protestatarii blochează străzile și traseele naționale. Oamenii refuză să meargă la muncă, au intrat în grevă”, a mai spus liderul opoziției armene, care a îndemnat oamenii să protesteze în mod pașnic. 

Între timp, în legislativul de la Erevan se desfășoară o ședință spcială, în cadrul căreia deputații armeni vor decide numirea în funcția de premier a fostului președinte al țării, Serj Sargsian. Inițiativa a fost contestată de partidele din opoziție, care au organizat manifestații de amploare.

De dimineață, protestatarii au încercat să blocheze accesul spre clădirea Parlamentului din Erevan. Manifestații de protest au avut loc și în alte orașe din Armenia. În unele locuri s-au produs ciocniri violente cu forțele de ordine. Potrivit presei locale, 46 de oameni au solicitat îngrijiri medicale. Totodată, autoritățile au anunțat despre reținerea a aproximativ 30 de protestatari și a avertizat manifestanții că ar putea aplica forța în cazul escaladării conflictelor. 

___________

Aproximativ 30 de oameni au fost reținuți în urma protestelor violente care au izbucnit pe străzile din Erevan. Manifestațiile sunt organizate de opoziția parlamentară, care încearcă să saboteze discuțiile deputaților privind alegerea noului premier al țării.

Protestatarii au declarat că vor bloca accesul deputaților spre sclădirea Parlamentului. De cealaltă parte, autoritățile au anunțat că vor aplica forța contra manifestanților, dacă aceștia vor continua să blocheze străzile centrale din Erevan.

„Nu vom permite numirea premierului, vom bloca toate căile de acces spre parlament, pentru ca deputații să nu poată intra în clădire.", a declarat liderul principalului partid de opoziție „Grajdanskii dogovor", Nikop Pașinean.

La ora 12.00 deputații armeni vor participa la o ședință specială a Parlamentului. Aceștia urmează să voteze un nou premier al țării. Candidatura propusă de partidul de guvernare este Serj Sargsean, care în ultimii 10 ani a deținut funcția de președinte al Armeniei.