Deputații ruși pregătesc sancțiuni economice pentru companiile americane

Duma de Stat analizează un proiect de lege care prevede un răspuns la noul val de sancțiuni economice, instituite de SUA. Deputații ruși vor să interzică importul mai multor produse americane, inclusiv medicamente, țigări și băuturi alcoolice. De asemnea, Moscova ar putea sista livrările către SUA de motoare pentru rachete.

Inițiativa legislativă mai prevede încetarea colaborării dintre Rusia, și SUA, dar și mai multe state aliate acestora, în industria nucleară și cea a construcției de aeronave.

Astfel, ar putea fi interzise total sau parțial:
- importurile de echipamente IT din SUA și alte state
- medicamente, în afară de cele ale căror analoage nu se produce în Rusia
- produse alcoolice și țigări din SUA
- produse agricole și alimentare din SUA și statele care susțin politica Washingtonului față de Moscova
- metale rare și materii prime

De asemenea, deputații ruși vor să limiteze dreptul de muncă al cetățenilor americani pe teritoriul Rusiei și să interzică companiilor străine să participe la privatizări, dar și să le limiteze dreptul de acordare a serviciilor juridice, de consulting și audit.

În ceea ce privește exporturile, se plănuiește sistarea livrărilor către SUA a uraniului, a motoarelor pentru rachete produse la uzinele din Rusia și a accesoriilor pentru avioane.

Proiectul de lege a fost semnat de liderii tuturor fracțiunilor parlamentare din Duma de Stat. Acesta conține o prevedere care permite autorităților de la Moscova să lărgească oricând lista produselor interzise. Anterior, inițiativele cu privire la eventuale sancțiuni economice erau propuse de către guvernul de la Moscova.

La începutul săptămânii, Washingtonul a anunțat sancțiuni pentru o listă de cetățeni ruși, precum și companii private. Potrivit Bloomberg, cel puțin 26 de oameni de afaceri din Rusia au fost afectați de măsurile punitive.


• SURSA: BBC