Statele Unite ale Americii solicită Rusiei să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei şi să renunţe la Crimeea

Statele Unite ale Americii solicită Rusiei să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei şi să renunţe la Crimeea, la trei ani după semnarea de către Moscova şi Kiev a acordurilor de pace de la Minsk. Potrivit Departamentului de Stat de la Washington, Kremlinul continuă să alimenteze conflictul din Ucraina soldat cu peste 10.000 de morţi, dintre care peste 2.500 de civili. 

Amintim că, în baza acordurilor de la Minsk, semnate pe 12 februarie 2015 sub egida Franţei şi a Germaniei, Ucraina a fost de acord să ducă la bun sfârşit o reformă politică, iar Rusia să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi. Cu toate acestea, Moscova nu și-a îndeplinit promisiunile, iar luptele au continuat în estul Ucrainei.

Autoritățile americane mai spun că Rusia a continuat să nege implicarea sa directă, în timp ce forţele sale intimidează şi refuză accesul în condiţii de siguranţă pentru observatorii dezarmaţi ai OSCE. Washingtonul a avertizat astfel că sancţiunile americane împotriva Rusiei impuse din cauza implicării sale în estul Ucrainei vor rămâne în vigoare până când suveranitatea Ucrainei va fi restabilită.