Mesaj cutremurător al fostului papă, Benedict al XVI

Papa emerit Benedict al XVI-lea, care împlineşte în aprilie 91 de ani, afirmă într-o scrisoare către cititorii Corriere della Sera că se pregăteşte de "ultimul drum", potrivit news.ro.

"În lenta pierire a forţei mele fizice, înăuntru, mă aflu în pelerinaj către Casa" Domnului, scrie Joseph Ratzinger ziarului, care l-a informat despre îngrijorarea multora dintre cititorii săi faţă de starea sănătăţii sale.

Papa emerit se declară emoţionat faţă de faptul că "atâţi cititori doresc să ştie cum se desfăşoară această utimă perioadă a vieţii" sale.

"Este o mare graţie pentru mine să fiu înconjurat, în acest capăt al drumului uneori un pic obositor, cu o afecţiune şi o bunătate cum nu mi-aş fi închipuit", mai scrie Benedict al XVI-lea.

După revoluţionara sa demisie, în februarie 2013, Papa emerit german s-a retras într-o mică mănăstire la Vatican, însoţit de patru călugăriţe şi secretarul său personal Georg Gänswein.

Gänswein anunţa, în urmă cu doi ani, că Benedict al XVI-lea este "pe cale să se stingă ca o lumânare, încet şi cu seninătate".

El oficiază mesa zilnic, se roagă mult, primeşte câţiva vizitatori şi răspunde unui curier important.

De asemenea, urmăreşte jurnalele televizate de seara şi primeşte mai multe cotidiene catolice şi publicaţii de teologie.

"Nu mai are stăpânire asupra mâinilor, nu mai poate să cânte la pian, are vederea foarte slabă, dar are o luciditate perfectă, îşi aminteşte totul", spunea anul trecut un prelat de rang înalt de la Vatican.