VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova: „Eu, ca istoric, sunt sigur că sfârșitul războiului este aproape și va fi în folosul Ucrainei” / VIDEO

Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea face ceva „extrem de crud” de Ziua Independenței Ucrainei, lucrul acesta ne îngrijorează cel mai mult.

„Federația Rusă ca un imperiu are nevoie de extindere, dacă expansiunea se oprește, imperiul rus cade. Rusia și Kremlinul sunt ostaticii ideologiei lor, ei declarau că rușii și ucrainenii sunt același popor. Când salariul minim din Ucraina l-a depășit pe cel din Rusia, 236$ versus 169$, mulți ruși pot să se întrebe: de ce noi avem sute de miliardari, gaz, aur, țiței, alte zăcăminte, dar salariul minim e mai mic decât în Ucraina? Militarii ruși furau telefoane din Ucraina și vorbeau cu rudele că ucrainenii sunt atât de bogați, au scaune de WC, mașini de spălat…păi furau pentru că e o diferență mare de trai”.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko discută cu Valentina Ursu la emisiunea PUNCTE DE REFLECȚIE despre rezultatul unor eventuale negocieri Putin-Zelensky, despre sfârșitul războiului ruso-ucrainean, despre soluționarea problemei transnistrene, despre o eventuală criză alimentară în Moldova și Ucraina, dar și despre Ziua Independenței Ucrainei marcată pe 24 august.

Vocea Basarabiei: Excelență, mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei, să discutăm acum, când e un moment important și decisiv pentru viitorul Ucrainei și pentru viitorul acestei regiuni unde se află și Republica Moldova. Pe 24 august sunt 31 de ani de când Ucraina și-a proclamat independența, pe 27 august sunt 31 de ani de când Republica Moldova și-a proclamat independența. Eu vreau să pornim această discuție totuși de la acest război ruso-ucrainean care, iată, din 24 februarie și până astăzi încă nu se știe când va avea o finalitate. Și am să-l citez pe liderul ucrainean de la Kiev, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avertizează că Rusia „ar putea face ceva extrem de crud” de Ziua Independenței Ucrainei, Rusia ar putea încerca să facă ceva ieșit din comun. Cum trebuie să înțelegem această avertizare pe care o anunță liderul ucrainean?

Marko Șevcenko: Această avertizare trebuie să fie înțeleasă că agențiile respective – și ucrainene, și cele ale aliaților noștri – au o anumită informație că Rusia poate încerca să facă ceva rău la data de 24 august. Din păcate sau din fericire, psihologia inamicului nostru este deja bine cunoscută. Datele existente în istorie și în politica Federației Ruse și din perioada URSS atestă o tradiție ca ceva amplu să fie pregătit la o anumită dată. Pe timpul URSS era 7 noiembrie, 1 mai sau 22 aprilie, ziua nașterii lui Lenin. În prezent, Ucraina încet-încet, cum spun englezii step by step, în special la sud, în zona Nikolaev și Herson a obținut unele succese. De aceea Rusia are nevoie să demonstreze că este în stare să continue și, probabil, va întreprinde ceva urât – o lovitură de rachetă sau un atac terorist asupra capitalei, asupra orașelor mari, asupra obiectivelor de infrastructură ca să creeze simțul de frică și deznădejde în rândul cetățenilor ucraineni. Și pentru că știm că există tradiția să facă ceva deosebit la anumite date, iar noi mâine marcăm Ziua Independenței Ucrainei, o zi foarte specială pentru ucraineni și pentru conducerea Ucrainei, îndeosebi în timpul luptei este de așteptat că inamicul nostru va încerca să organizeze ceva.

Vocea Basarabiei: Kremlinul și până astăzi spune că ei desfășoară o operațiune specială, dar e război în toată legea. Dvs. vedeți finalitatea acestei confruntări dintre Rusia și Ucraina?

Marko Șevcenko: De formație eu sunt istoric, am făcut Facultate de Istorie și vreau să vă spun că, din punctul de vedere al istoriei, 6 luni de război sunt egale cu o secundă…

Vocea Basarabiei: Dacă ținem cont că au fost războaie care au durat și 100 de ani…

Marko Șevcenko: Exact. De aceea, eu ca istoric sunt sigur că sfârșitul războiului este aproape și este în folosul Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Acest război va avea învinși și învingători?

Marko Șevcenko: Sigur! Ucraina va învinge! Cel puțin așa consideră 83 la sută din ucraineni, conform unor sondaje recente efectuate la sfârșitul lunii iulie.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna o victorie adevărată pentru Ucraina?

Marko Șevcenko: Cel puțin, situația pe linia de front trebuie să fie întoarsă, repet, cel puțin la linia de înainte de 23 februarie. Această condiție a fost articulată de mai multe ori de către conducerea Ucrainei și doar atunci când vom ajunge la această linie vor putea fi create condiții necesare pentru negocieri. Probabil, ascultătorii au avut ocazia să urmărească știrile din Ucraina. Acum două zile a avut loc o întâlnire importantă între președintele Ucrainei, președintele Turciei și secretarul general ONU la Lviv și în timpul conferinței de presă președintele Ucrainei a declarat că condiția principală pentru începerea negocierilor este retragerea trupelor ruse la linia de la 23 februarie. Această poziție este fermă, pentru că se bazează pe opinia majorității populației ucrainene; după cum am spus, 83 la sută consideră că trebuie să-i învingem și 84 la sută sunt împotriva oricăror cedări în acest sens. De aceea în prezent aceasta este condiția principală.

Vocea Basarabiei: De cine depinde acum instaurarea păcii aici în regiune?

Marko Șevcenko: Depinde de un singur om.

Vocea Basarabiei: De Vladimir Putin?

Marko Șevcenko: Exact!

Vocea Basarabiei: Totuși, admiteți că ar putea să negocieze pacea Volodimir Zelenski și Vladimir Putin?

Marko Șevcenko: Da, în anumite condiții se poate, dar condiția tocmai am menționat-o.

Vocea Basarabiei: Adică să se ajungă la scenariul de dinainte de 24 februarie?

Marko Șevcenko: Așa a fost declarat recent.

Vocea Basarabiei: Dar de ce Rusia insistă ca să rămână în zona sa de influență aceste state care au făcut parte din Uniunea Sovietică și nu vrea să se împace, de exemplu, cu gândul că din moment ce poporul alege parcursul european, Rusia ar trebui să respecte decizia poporului suveran, nu?

Marko Șevcenko: Ar trebui să fie așa, dar nu este, din păcate. Răspunsul la această întrebare îl caută, probabil, toată lumea și nu există un răspuns unic recunoscut pe plan mondial, unul singur care să fie considerat cel mai corect. După părerea mea, Federația Rusă ca un imperiu ce este are nevoie de extindere, imperiul este în viață până la momentul în care se poate extinde. Dacă extinderea se oprește, imperiul cade. În prezent, rușii și Kremlinul au devenit ostatici ai ideologiei lor, foarte mult timp ei declarau și promovau ideea că rușii și ucrainenii sunt același popor și, de exemplu, când în ianuarie curent salariul minim în Ucraina a devenit mai mare decât în Rusia – 236 de dolari vizavi de 169 de dolari, mulți reprezentanți ai poporului rus ar fi putut întreba: „De ce noi avem țiței, avem gaz, avem aur, avem mai multe zăcăminte, vindem în toată lumea, de ce avem 100 de miliardari, dar salariul minim este mai mic decât în Ucraina, care nu are nici gaz, nici țiței etc.?” Noi avem doar pământul și mâinile noastre, atât.

Vocea Basarabiei: Dvs. considerați că diferența dintre condițiile de viață ar fi speriat autoritățile din Rusia?

Marko Șevcenko: Exact! Condițiile de viață și prosperitatea. Dacă urmărim convorbirile prin telefon făcute de ruși, pentru că ei furau telefoane de la ucrainenii ostatici și vorbeau cu rudele de acasă, o linie roșie care trece prin toate interceptările este că „Wow, ucrainenii sunt atât de bogați!”. Toate aceste istorii despre mașini de spălat furate ș.a.m.d. au apărut din diferența mare a nivelului de trai. Și dacă Kremlinul continuă să promoveze ideea că rușii și ucrainenii sunt același popor, atunci întrebarea este: care e diferența între două părți ale aceluiași popor în logica lor? De ce o parte este atât de prosperă și altă parte trăiește în mizerie? Numai o singură diferență este – conducerea țării. 

Vocea Basarabiei: Dvs. știți că, de când a pornit această invazie rusă în Ucraina, mulți exact asta și spuneau: două țări slave, două țări ortodoxe, două state care totuși au avut o istorie pe care în anumite cazuri au împărtășit-o și au ajuns să fie cei mai mari dușmani. Credeți că se va uita ușor?

Marko Șevcenko: Dar popoarele sunt diferite. Asta e cea mai importantă diferență. OK, cu anumite rețineri s-ar putea spune că avem o parte de istorie comună, avem o mică parte a mentalității comună ș.a.m.d., dar popoarele sunt diferite, ucrainenii nu sunt ruși și Ucraina nu este Rusia. Asta e cea mai mare diferență pe care rușii nu vor sau nu pot s-o înțeleagă.

Vocea Basarabiei: Mulți se întreabă – va fi o răzbunare între popoare și după ce încetează focul, după ce se va opri războiul?

Marko Șevcenko: Sunt sigur că, din păcate, ucrainenii acum nu văd diferența dintre conducerea și poporul rus, pentru că poporul rus volens nolens suportă conducerea, îl suportă pe Vladimir Putin și asta face posibile toate atrocitățile, toate crimele făcute de militarii ruși în Ucraina. Nu Putin personal este cel care împușcă populația pașnică din Bucea sau Irpin, nu Putin personal trage din tancuri asupra școlilor și spitalelor, toți sunt ruși care au venit din diferite colțuri ale Rusiei.

Vocea Basarabiei: Plecarea lui Putin ar putea să schimbe situația brusc?

Marko Șevcenko: Sigur că plecarea lui Putin o să schimbe situația, dar în ce mod deocamdată nimeni nu știe.

Vocea Basarabiei: Adică s-ar putea ambele scenarii să fie valabile și într-un mod mai bine, adică să se schimbe situația în bine și să se schimbe situația și, eventual, în rău?

Marko Șevcenko: Va depinde de mai mulți factori: cine va veni în schimb; cine va conduce Rusia în viitor; dacă soția unui lider nou o să fie susținută de toată populația sau nu, susținută de toate regiunile Rusiei sau nu; cine o să fie liderul nou, dacă o să aibă o autoritate necesară pentru a prelua toate pârghiile de putere; care ar fi situația în Occidentul colectiv; ce punct de vedere domină la Occident, cum trebuie să dezvoltăm relațiile cu Rusia și ce fel de Rusie trebuie să fie.

Vocea Basarabiei: Între timp, Ucraina a fost prima țară din Parteneriatul Estic care a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, a obținut statutul de țară candidată, a obținut și Republica Moldova după Ucraina acest statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Credeți că poate să fie ireversibil acest parcurs european pentru ambele state sau poate fi afectat?

Marko Șevcenko: Nu cred că acest statut să fie reversibil, ei…

Vocea Basarabiei: Adică el va continua?

Marko Șevcenko: Reversul poate fi făcut numai prin forță de către inamicul nostru.

Vocea Basarabiei: Ar avea mecanisme, pârghii?

Marko Șevcenko: Poate fi diferență sau mersul poate avea diferită viteză, într-un an mai repede, în alt an mai puțin, mai încet, deci, asta se poate, pentru că și Ucraina, și Republica Moldova au foarte multe teme pe acasă de făcut, avem foarte multereforme care trebuie să fie realizate. Pentru Ucraina este și mai greu, pentru că în același timp avem și război și trebuie să ne concentrăm nu numai la război, dar și la reforme, și, sincer, eu nu știu ce țară în lume are o asemenea experiență să facă reforme pe timp de război.De aceea eu cred că vom avea mai multe opțiuni în ceea ce privește viteza și mersul integrării noastre europene, dar cel mai important lucru este că în Ucraina există unanimitate între societatea ucraineană și conducerea țării că integrarea europeană este votul nostru. În Ucraina toată lumea este de acord că avem o singură cale și nu există nici o forță politică care ar vota, care ar opta în favoarea Federației Ruse sau pentru neutralitate, de exemplu. De aceea, dacă avem unanimitate în ceea ce privește direcția strategică, asta înseamnă că vom avea mai mult suport pentru reformele pe care trebuie să le realizăm în acest sens, ca această țintă să fie accesibilă și fiecare guvern care vine, fiecare partid politic care ar veni la guvernare după alegeri, deocamdată nu știm când o să fie alegeri, pentru că avem stare de război, dar oricum oricare partid să fie orientat la ideile răspândite printre populație și cetățenii Ucrainei oricum ar opta pentru integrarea europeană. Asta înseamnă continuarea reformelor necesare.

Vocea Basarabiei: Excelență, dacă acest parcurs european devine unul ireversibil pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, ce se întâmplă cu regiunea transnistreană, pentru că ei și până astăzi insistă că a fost un referendum și în cadrul acelui referendum din 2006 cetățenii din stânga Nistrului ar fi votat pentru aderarea regiunii la Federația Rusă? Cum vedeți dvs. integrarea europeană a Ucrainei și Republicii Moldova și ce se va întâmpla cu această regiune secesionistă?

Marko Șevcenko: Această întrebare e mai complicată și, în primul rând, aș dori să vă spun că ce se întâmplă cu Transnistria depinde de voința Republicii Moldova, guvernului și poporului moldovean și oamenilor din stânga Nistrului. Al doilea factor de care depinde soarta acestei regiuni și în ce direcție se va dezvolta este configurația finală a liniei de front în Ucraina. Deci, dacă Ucraina va câștiga este o situație, dacă Ucraina va pierde, eu consider că nu va pierde, dar oricum, atunci toate aceste declarații despre independență pot fi luate în considerare, cel puțin. Dar eu sunt sigur că configurația finală a liniei de front în Ucraina o să fie pozitivă pentru Ucraina și o să fie pozitivă pentru Republica Moldova. De aceea rămâne numai un singur factor de care depinde regiunea transnistreană – cetățenii Republicii Moldova. Se ia în considerare ceea ce spun cetățenii și conducerea Republicii Moldova despre reintegrare și ce spun oamenii din stânga Nistrului despre reintegrare. După părerea mea (sigur că ea este personală), regiunea transnistreană are perspectivă numai în componența Republicii Moldova, OK, cu statut special, care o să fie acordat în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și legislația Republicii Moldova și ca parte a Moldovei europene. Dacă aruncăm o privire înapoi, de exemplu, 20-25 de ani în urmă, regiunea transnistreană a trăit în conformitate cu diferite înțelegeri internaționale între Moldova, OSCE, Rusia, diferite memorandumuri cu privire la ce statut va avea Transnistria ș.a.m.d. În prezent, regiunea transnistreană beneficiază de toate prevederile Acordului de Asociere pe care îl are Republica Moldova cu Uniunea Europeană – economia transnistreană este reorientată la piața europeană, agenții economici din Transnistria activează în cadrul legal al Republicii Moldova, operațiunile de export/import se realizează prin vămile Republicii Moldova, în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Și locuitori din stânga Nistrului au pașapoarte ale Republicii Moldova, foarte multe autoturisme au plăcuțele acestea moldovenești sau neutre. Deci, în ultimii 15-20 de ani încet-încet, dar statutul Transnistriei, de facto, s-a schimbat dramatic, în mare parte Transnistria deja este integrată (…).

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.