VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Judecătoria Chișinău solicită Președinției să comunice public motivele care au stat la baza respingerii celor 24 de judecători

Judecătorii sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, solicită Președinției Republicii Moldova, să comunice sistemului judecătoresc și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon. Judecătorii susțin că respingerea candidaturilor judecătorilor respectivi a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției deoarece dosarele acestora sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare.

Potrivit instanței, respingerea candidaturilor judecătorilor a afectat dreptul justițiabilului la examinarea cauzei într-un termen rezonabil, și se mărește volumul de lucru al judecătorilor activi, efecte ce pot duce la subminarea încrederii în sistemul judecătoresc.

„Datorită numărului de judecători respinși, a celor care nici nu au fost propuși pentru confirmare pînă la plafonul de vîrstă din motivul lipsei evaluării corespunzătoare, a demisiei/promovării/suspendării unor judecători, a locurilor vacante de judecător disponibile (de rînd cu alte probleme îndelung persistente: insuficiență de grefieri și alți angajați din motivul salariilor extrem de mici (aproximativ 5 mii de lei, cu volum excesiv de muncă, fiind imperios necesară majorarea urgentă a salariilor acestor categorii de angajați), insuficiență de resurse financiare alocate, condițiile de activitate improprii unei instanțe de judecată) – relevă o situație obiectiv și existențial complicată”, se arată în comunicatul emis de Judecătoria Centru.

Astfel, judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, solicită Președinției să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon.

De asemenea, aceștia solicită să se asigure transparență maximă în procesul de colaborare a puterilor în stat în chestiunile ce vizează cariera judecătorilor, precum și tuturor factorilor decidenți - să contribuie la urgentarea procedurilor aferente corespunzătoare, inclusiv ce țin de reformă a justiției, pentru asigurarea unei activității normale și în condiții optime a instanțelor de judecată.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.