VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Gabriel Andronic: Nu sunt unionist, sunt pentru Unirea cu România

Bună ziua, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, unde discutăm teme de actualitate cu oameni din zona artei și culturii. Astăzi invitatul meu este Gabriel Andronic. El lucrează la Editura „Pontos”, dar, de asemenea, este și membru al formației „Snails”.

Vocea Basarabiei: Bine ai venit la noi!

Gabriel Andronic: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Hai să începem discuția noastră, pentru că sunt foarte multe subiecte de discutat, multe dintre ele sunt destul de întristătoare, aș zice, cu economisirea, un cuvânt care este la ordinea zilei și vreau să te întreb pe tine tu cum stai cu economisirea, noi toți cum stăm cu economisirea? Iată o ultimă știre care a parvenit este că guvernul a economisit la sfârșitul lunii octombrie, datorită reducerii consumului de energie în toate instituțiile guvernamentale, peste 360 de mii de lei.

Gabriel Andronic: Bravo lor că au economisit! Noi oricum economisim din considerentul că avem de plătit facturi, nu? Deci, cumva e logică chestia asta, cu cât încerci să nu dai o temperatură mai mare, să nu incluzi un aparat de care te foloseai anterior, iar acum îl utilizezi mult mai rar și multe alte chestii, încercăm și noi oricum să economisim.

Vocea Basarabiei: Dar ai făcut niște calcule să vezi cât?

Gabriel Andronic: Urmează să le fac, scumpirile doar acum au început, cred că o să le resimțim destul de curând, urmează să facem prin comparație, știi cum, totul se percepe prin comparație. O să vedem acum în octombrie comparativ cu septembrie, în noiembrie comparativ cu octombrie și o să vedem ce facem.

Vocea Basarabiei: E și timpul destul de blajin și ne permite cumva să economisim.

Gabriel Andronic: Da, de parcă cumva ar spune: „De Blajini veniți acasă?”.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi, să zicem, friguri mai mari, probabil că unii nu ar mai economisi așa cum economisesc acum?

Gabriel Andronic: Oricum ar economisi. Bine, frigul e frig, dar nu poți sta fără încălzire și fără lumină.

Vocea Basarabiei: Uite, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a spus zilele astea că nu mai este oportună deconectarea iluminatului stradal în orele de vârf, existând riscul sporit al accidentelor și a zis el că siguranța oamenilor trebuie să aibă prioritate. Imediat a venit o replică din partea vicepremierului Andrei Spînu, care a spus: Dl primar Ivan Ceban prin decizia de a renunța la economisirea energiei electrice își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă o dată că e gata să trădeze Republica Moldova. Tu cum vezi aceste puncte de vedere?

Gabriel Andronic: Oricât ar părea de straniu, eu sunt de acord cu Ivan Ceban în cazul de față. E oră de vârf, copiii se întorc de la tot felul de activități și, evident, acum se întunecă mult mai devreme și chiar la trecerile pietonale, dacă anterior unii șoferi ziua în amiaza mare nu vedeau și făceau accidente, acum cu atât mai mult le-ar face. Mi se pare logic să fie inclus iluminatul stradal în acest interval de timp, nu știu ce legătură ar avea anume includerea iluminatului stradal cu trădarea de țară, dar probabil are un subtext dl Spînu de spus.

Vocea Basarabiei: Dar dacă continuăm cu iluminatul stradal, atunci de unde mai putem economisi?

Gabriel Andronic: Păi, bine, noi nu avem același iluminat stradal, nu mai avem becurile celea sovietice, acum sunt becuri led, multe sunt cu încărcare solară pe timpul zilei, nu cred că pe seama asta trebuie de economisit.

Vocea Basarabiei: Deci, nu ești de acord cu dl Andrei Spînu, când zice că e vorba de servilitatea față de o țară străină?

Gabriel Andronic: Păi nu în contextul iluminatului stradal.

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea până la urmă este asta există o legătură între acceptarea frigului, a unor condiții mai grele, să zicem așa, și eliberarea asta de sub presiunea, inclusiv energetică, a Rusiei?

Gabriel Andronic: Noi deja suntem. Adică, ce înseamnă să acceptăm? Noi deja suntem în această situație, de mult suntem în situația asta de presing din partea Rusiei vizavi de tot ce-i legat de energie. Îmi aduc aminte de anul 1992, când au deconectat gazul totalmente, țin minte că maică-mea ieșea în ogradă și la niște sobițe improvizate făcea mâncare.

Vocea Basarabiei: Asta a durat câteva zile, dacă îmi amintesc…

Gabriel Andronic: Nu câteva zile, câteva luni.

Vocea Basarabiei: Câteva luni?

Gabriel Andronic: Da, da!

Vocea Basarabiei: Nu-mi amintesc exact.

Gabriel Andronic: Era vara, de fapt, de asta era mai ușor.

Vocea Basarabiei: Un alt subiect pe care aș vrea să-l discutăm cu tine este cel legat de o rachetă care a fost doborâtă recent de ucraineni și care a căzut în satul Naslavcea. Este un subiect despre care s-a discutat foarte mult, au fost mai multe case afectate, geamuri sparte. E deja al doilea caz, pentru au mai fost trei rachete tot în luna octombrie care au survolat spațiul nostru aerian și Rusia cumva a dat de înțeles că ea vrea dovezi, ea nu prea știe exact ce s-a întâmplat…

Gabriel Andronic: Probabil au punctul de început și punctul final, nu au intermediarul pe unde zboară.

Vocea Basarabiei: A urmat o reacție a autorităților moldovenești, a fost expulzat un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse, Rusia imediat a spus și ea că va răspunde pe măsură cumva. Vreau să te întreb: crezi că poate fi mai mult decât atât, decât pur și simplu să cadă niște fragmente ale unei rachete?

Gabriel Andronic: Acum totul este posibil, e o stare de nu știi ce, asta în orice moment poate să se întâmple, credibilitatea Rusiei niciodată nu a fost la un nivel înalt.

Vocea Basarabiei: Și ce putem face? Ne ajută neutralitatea noastră în acest caz?

Gabriel Andronic: Noi trebuie să începem de la faptul ce înseamnă neutralitate. Știi cum? Elveția tot e o țară neutră, dar la numărul de populație, per locuitor este cea mai înarmată țară. Neutralitatea nu înseamnă să nu ai armată bine pregătită, pentru a te apăra.

Vocea Basarabiei: Dar e puțin probabil, totuși, ca Republica Moldova să reușească să aibă o armată ca Elveția?

Gabriel Andronic: Sigur că da.

Vocea Basarabiei: În orice caz, Maia Sandu care a fost acum la București și le-a mulțumit oficialilor români pentru faptul că ne dau acum energie electrică, după ce Centrala de la Cuciurgan a refuzat să ne mai dea, a spus că „Rusia nu are reguli, nici un stat nu poate rezista singur unei astfel de agresiuni” și a zis că „cetățenii noștri nu mai vor să trăiască blocați în zona gri, fără șansa unei vieți normale, vrem să fim o zonă a libertății și a păcii”.

Gabriel Andronic: Da, sunt de acord.

Vocea Basarabiei: Deci, e cumva un mesaj prin care li se dă de înțeles și României, și celorlalți parteneri din UE că vrem să fim alături de ei, dar pe de altă parte, suntem neutri. Cum vezi chestia asta, adică totuși la neutralitate ne temem să renunțăm, putem să separăm Rusia mai curând?

Gabriel Andronic: Cred că este și frica asta, la sigur, din simplul motiv că nu avem armată, cel puțin. Eu consider că noi n-o avem. În continuare, da, poți să fii mai aproape și poți să fii neutru, să-i spunem așa, dar neutru presupune și faptul să ai o armată bine pregătită.

Vocea Basarabiei: Dar de ce crezi că Republica Moldova în 30 de ani n-a putut s-o facă?

Gabriel Andronic: Cred că, în primul rând, din cauza corupției. De fapt, cum vedem și armata Rusiei care din cauza corupției din puterea numărul 2 în lume s-a transformat în ajutor din partea Iranului.

Vocea Basarabiei: Cum vezi desfășurarea acestor ostilități în continuare sau cum vezi viitorul Republicii Moldova, iată, noi suntem alături de acest război, cad fragmente de rachete peste noi?

Gabriel Andronic: Viitorul Republicii Moldova eu tot timpul l-am văzut, începând din anii ‘90-’91, prin Unirea cu România și până acum sunt convins de necesitatea acestei Uniri.

Vocea Basarabiei: Deci, tu ești unionist?

Gabriel Andronic: Nu, eu sunt pentru Unirea cu România, pentru că unioniști au fost foarte mulți și, din păcate, s-au discreditat.

Vocea Basarabiei: Dar ți se pare singura soluție viabilă pentru Republica Moldova?

Gabriel Andronic: Cred că da. Noi nu avem resurse, nu creăm nimic, suntem o țară agrară care nu are nici măcar sisteme elementare de irigare, fiecare e cu ograda lui, fiecare e cu bucățica lui de pământ, să-și crească o roșie, un castravete, ceea ce nu este normal în ziua de azi.

Vocea Basarabiei: Și cum rămâne cu Transnistria atunci?

Gabriel Andronic: Cu Transnistria de la sine se va rezolva problema.

Vocea Basarabiei: Pentru că dacă ne unim cu România, e puțin probabil să se unească și Transnistria. Și atunci ce, rămâne ca o zonă…

Gabriel Andronic: Știi cum? Nu sunt politician, eu aș fi vrut multe, dar e o chestie pe care trebuie s-o vedem atunci, la moment respectiv. În primul rând, ei deja nu mai au sprijinul Rusiei, pentru că Rusia n-are cum să-i ajute, chiar și cu același gaz care trece oricum pe la noi până a se duce la ei.

Vocea Basarabiei: Transnistria nu ne mai dă energie electrică, noi însă în continuare le vom da niște gaze naturale pe care le-am luat de la ruși.

Gabriel Andronic: Da, un procent acolo…

Vocea Basarabiei: Dar e OK asta, din punctul tău de vedere?

Gabriel Andronic: Și da, și nu, dar mai mult nu. Nu știu, dacă ei tot vor chestia asta, ar trebui s-o negocieze direct cu Rusia, dar acum nu au cum s-o facă, pentru că există Ucraina între dânșii.

Vocea Basarabiei: O știre care a venit ca un trăsnet este aceea că oligarhul fugar Vlad Plahotniuc a declarat zilele acestea că revine în politică, deoarece, zice el, „țara se duce de râpă cu guvernarea PAS”. Și zice Plahotniuc: „Văd cum deznădejdea cuprinde tot mai multă lume din Moldova, văd și alte riscuri serioase, guvernării PAS nu-i pasă deloc de oamenii acestei țări” și tot Plahotniuc zice: E nevoie de un politician care poate să asigure ordinea, siguranța, eficiența economică și normalitatea în viața satului, deci, ca și cum…

Gabriel Andronic: El de emisiunea „Viața satului” vorbea, da?

Vocea Basarabiei: Nu de emisiune, el vorbea în general de viața satului și se pare că se are în vedere chiar pe sine însuși, adică el cumva consideră că el poate rezolva toate aceste probleme.

Gabriel Andronic: Poate nu pe dânsul s-a avut în vedere?

Vocea Basarabiei: Nu, cred că, totuși, se referea la propria lui persoană. Și vreau să te întreb în ce măsură îți pare posibilă această revenire, pentru că iată zilele acestea a fost arestat un fost membru al Partidului Democrat la o frontieră. E vorba de Vladimir Andronachi, care are niște dosare aici. Adică în ce măsură este posibilă revenirea unui Plahotniuc care parcă trei ani de zile cumva nu prea a făcut declarații de genul acesta?

Gabriel Andronic: Păi depinde cum revine. Deci, dacă revine exact așa cum a plecat, de fapt, a fugit… Dar nu cred că el revine, el poate să revină în politică, na, acum e la modă să revii în politică prin intermediul televizorului.

Vocea Basarabiei: Dar, în opinia ta, se teme PAS de o posibilă revenire de asta, pentru că PAS spune că vrea să-l recupereze, să-l aducă aici pentru a fi el judecat?

Gabriel Andronic: Păi depinde ce finanțe are, totul depinde de bani. Eu cred că la noi depinde ce finanțare are. Dacă are o finanțare bună, eu cred că ar trebui să se teamă și, cel puțin, să ia măsuri, dar oricum trebuie să ia măsuri.

Vocea Basarabiei: Dar, uite, în paralel între timp se desfășoară în continuare protestele Partidului „Șor”. Nu știu dacă ai avut ocazia să fii în centru și să vezi ce se întâmplă acolo.

Gabriel Andronic: Da, am trecut pe acolo.

Vocea Basarabiei: Șor a luat în derâdere acum niște sancțiuni americane care au fost aplicate împotriva sa și a spus că ele nu rezolvă problemele oamenilor, zilele lui Maia Sandu sunt numărate, ultimele convulsii isterice ale acestei guvernări.

Gabriel Andronic: Nu-ți aduci aminte, acesta-i cam același ton și aceleași fraze, poate nu chiar aceleași fraze, dar cu sensul exact așa cum spune și președintele Rusiei, fiind în disperare, că noi vom folosi una, a doua, a treia, a patra? Exact același lucru, dar că el și-a permis să le spună americanilor, nu cred că e o idee bună, Israelul fiind aliat cu Statele Unite.

Vocea Basarabiei: A apărut, între timp, un material într-o revistă prestigioasă, Washington Post, care vorbește despre faptul că niște emisari ruși, chiar ai FSB-ului au fost aici, în Republica Moldova, și au discutat cu niște politicieni moldoveni…

Gabriel Andronic: Acum?

Vocea Basarabiei: Nu, în lunile precedente.

Gabriel Andronic: Citisem ceva în perioada 2019, când erau alegerile prezidențiale…

Vocea Basarabiei: Și se spune că FSB-ul a dat 5 milioane de dolari pentru a susține unii politicieni moldoveni de aici. De asemenea, Maia Sandu a mai spus la București că Rusia încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova prin intermediul unor partide pro-ruse.

Gabriel Andronic: Da, pentru că, cel puțin, Partidul „Șor” tare s-a activizat în ultimul timp.

Vocea Basarabiei: Partidul „Șor, de exemplu, are această agendă pro-rusească?

Gabriel Andronic: Da, da, la sigur, ar putea să aibă. Deci, e vorba de destabilizare, de a crea anumite inconveniențe, deci să creeze o preudorevoltă în interiorul Moldovei. Istoric vorbind, ele au fost destul de multe, chiar și în istoria modernă, bunăoară, Răscoala de la Tatarbunar, mai apoi aceeași Transnistrie cum a fost creată sunt aceleași lucruri.

Vocea Basarabiei: Uite, sunt foarte activi în aceste zile cam toți marii oligarhi fugari importanți din Republica Moldova: Șor face proteste, Plahotniuc a spus că revine, Platon are aceste emisiuni video sponsorizate cu Natalia Morari. Tu întrezărești vreo legătură între toți aceștia sau ei cumva pe cont propriu fiecare acționează?

Gabriel Andronic: Poate nu-i directă legătura, dar oportunitatea a apărut acum pentru dânșii de a participa la aceste proteste pentru a destabiliza cumva situația și de a reveni, așa cum zic, în politică.

Vocea Basarabiei: Dar poate exista o legătură acum între Plahotniuc și Șor? Să admitem că Șor are această agendă pro-rusească, dar Plahotniuc în 2019 a fost debarcat cumva și cu concursul Rusiei și, se pare, are și dosare în Rusia?

Gabriel Andronic: Nu cred, eu cred că de unde vine banul în direcția ceea ei vâslesc. La noi în politică, cel puțin până acum, așa a fost.

Vocea Basarabiei: Dar Plahotniuc avea și până a pleca, în 2019, un soi de distanță față de Rusia, pentru că el avea așa un soi de autosuficiență în sensul că avea banii lui?

Gabriel Andronic: Nu știu. Dacă sincer, nu pot să spun dacă au legătură directă. Mie la momentul actual toate chestiile acestea – protestele, întoarcerea în politică – mi se par legate de oportunitate. Deci, aceștia fac acolo, ei fac aici și cumva toți împreună creează ceva ce ar putea să le permită lor să revină.

Vocea Basarabiei: Ce ar însemna pentru tine revenirea acestor trei oligarhi?

Gabriel Andronic: Cred că ar fi un dezastru, noi am reveni din nou la anii 2009-2010.

Vocea Basarabiei: Ilan Șor zice că PAS și Maia Sandu vor să atragă Moldova în război. „Sandu în loc să respecte Constituția și neutralitatea Republicii Moldova, în loc să-i ceară Ucrainei să nu implice țara noastră în acest conflict, culege ghinde”, zice el. „Ea are unde să plece, dar cetățenii moldoveni vor muri din cauza acestor acțiuni occidentale”.

Gabriel Andronic: Cum adică, Ucraina implică Republica Moldova?

Vocea Basarabiei: Da. Deci, ce înseamnă acest mesaj? Că trebuie în genere să ignorăm, în opinia lui Șor, acest război sau să ne ținem departe cumva?

Gabriel Andronic: Dar nu avem cum să-l ignorăm. Știi, arde casa vecinului, este o distanță, nu? Ei, las’ că nu-i nimic, focul nu-i mare, se descurcă el și singur. Chestia asta niciodată nu știi, poate să se transforme și să ardă tot satul, și nu depinde de faptul că noi vom sta într-o parte sau vom acționa. Eu cred că cel mai bine e totuși să luăm atitudine, demnitatea țării e cu totul altceva. Neutralitatea nu înseamnă să taci.

Vocea Basarabiei: Ție îți pare reacția, în general felul în care acționează autoritățile moldovenești OK, în sensul că

Gabriel Andronic: Puțin, eu cred că ar putea mai mult.

Vocea Basarabiei: Mai mult în ce sens, adică ce ar putea să mai facă?

Gabriel Andronic: Nu vorbesc de anumite cazuri, în general de când a început războiul, gazul oricum s-a scumpit. Ai noștri mizau pe faptul că o să avem gaz, dar iată că noi suntem în prag să nu mai avem gaz de unde aveam, și încă foarte scump. De mult trebuiau să negocieze contracte cu alte părți, inclusiv de când a fost construit, de fapt, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și plus conexiunea cu România la rețeaua electrică la Vulcănești, în sudul Republicii Moldova. Dependența energetică, de fapt, cum și Europa depindea de Rusia, asta și era problema. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.