VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Explozii la baza rusească Geankoi din Crimeea. Rușii atacă în această dimineață cu rachete Odesa

Explozii, azi-noapte, la baza rusească Geankoi, din Crimeea. Rușii atacă în această dimineață cu rachete Odesa. Tensiuni între Ucraina și NATO, pe tema provenienței rachetelor căzute în Polonia, scrie Pravda.ua.

Incidentul rachetelor căzute în Polonia a creat tensiuni serioase între Ucraina și aliații săi din NATO, după ce președintele Zelenski și un înalt oficial din domeniul apărării au spus cu subiect și predicat că nu cred că rachetele ajunse în Polonia ar fi ucrainene, sugerând că aliații evită să acuze Rusia, pentru a nu ajunge la un conflict cu aceasta.

Răspunzând comentariilor lui Zelenski, un ambasador al unei țări NATO la Kiev a declarat, sub protecția anonimatului, pentru Financial Times„Devine ridicol. Ucrainenii ne distrug încrederea în ei. Nimeni nu dă vina pe Ucraina, iar ei mint pe față. Acest lucru produce mai multe daune decât racheta căzută în Polonia”.

Între timp, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, spune că sistemele de apărare aeriană NASAMS, furnizate de SUA Ucrainei, au avut o rată de succes de 100% în interceptarea rachetelor rusești.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat că două centrale nucleare ucrainene – Khmelnitskyi și Rivne au intrat în procedura de avarie în urma bombardamentelor masive ale Rusiei din 15 noiembrie, fiind deconectate complet de la rețeaua electrică.

Ele au trecut pe generatoarele diesel de rezervă, care au asigurat răcirea iar reactoarele au fost oprite. Alimentarea cu energie a stației a fost restabilită după mai mult de 9 ore.

În noaptea de miercuri spre joi au fost raportate explozii la baza rusă Geankoi, din Crimeea. Nu este clar dacă a fost vorba de un atac cu drone sau de un alt tip de bombardament, nici dacă acestea și-au atins țintele sau exploziile au fost provocate de antiaeriana rusă. Baza de la Geankoi a mai fost vizată de bombardamente ucrainene, în urmă cu câteva luni.

Joi dimineața, este alertă aeriană în Ucraina, iar autoritățile anunță că rușii au atacat cu rachete Odesa și alte ținte din sud.

Analistul militar ucrainean Aleksei Arestovici, acum consilier special al președintelui Zelenski, spune că forțele ruse retrase din Herson sunt concentrate acum parțial pe Frontul de Sud, pe direcția Zaporijie și ar putea desfășura atacuri spre Huliaipole. În același timp, rușii se străduiesc să cucerească integral regiunile Donețk și Luhansk, spune Arestovici, pentru a putea prezenta publicului intern o reușită de război.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.