VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Eugen Tomac:Am regăsit Republica Moldova mult mai încordată, mult mai tensionată, mult mai stăpână pe ea, dar în același timp cu frământările care vin în cascadă în fiecare zi dinspre Est / VIDEO

Invitatul emisiunii de astăzi este europarlamentarul Eugen Tomac. Discutăm despre sprijinul oferit de România Republicii Moldova, despre asistența economică, energetică din România, dar și despre ce oferă Bruxelles-ul Moldovei…

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să veniți aici la noi și să avem această discuție, tocmai când mâna de la București e tot mai mult întinsă peste Prut, pentru a susține pe timp de criză cetățenii Republicii Moldova. România nu o dată a demonstrat că poate să ofere asistență Republicii Moldova, cetățenilor acestui stat, dar o să începem această discuție cu dvs. vorbind despre ceea ce oferă Bruxelles-ul astăzi Republicii Moldova. Ați participat la Chișinău la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. Este, de fapt, prima de la acordarea statutului de țară candidat Republicii Moldova din iunie, este prima întrunire a deputaților din Republica Moldova și celor din Uniunea Europeană. Cum ați regăsit Republica Moldova?

Eugen Tomac: Am regăsit Republica Moldova mult mai încordată, mult mai tensionată, mult mai stăpână pe ea, dar în același timp cu frământările care vin în cascadă în fiecare zi dinspre Est, cu aceste presiuni, cu șantajul care există, evident că nu îți lasă un anumit confort când vii la Chișinău, ci o îngrijorare tot mai mare, o îngrijorare pe care mă bucur că în sfârșit o înțelege tot Vestul, pentru că până acum oricui îi spuneai: „Știți că în Republica Moldova există prezență militară rusă ilegală de 30 de ani”, toți spuneau: „Da, dar prioritățile sunt altele”. Iată că această ignorare pe care au făcut-o statele puternice din vestul Europei, legată de realitățile din Est, această ignorare a pus pe masă o notă de plată foarte scumpă, cu efecte și în statele din vestul Europei, că e Germania, că e Franța, că vorbim de Italia, toate plătesc un preț foarte scump, pentru că nu poți să pui pe locul doi securitatea continentului european în detrimentul contractelor comerciale, că asta s-a întâmplat. În ultimii 30 de ani, toată lumea s-a bucurat de resursele energetice pe care le are Rusia și le oferă la prețuri avantajoase pentru a consolida prosperitatea statelor din Vest în detrimentul statelor din estul Uniunii Europene, care, după prăbușirea comunismului, s-au trezit și cu un set de probleme înghețate ce țin de interesele Rusiei în zonă. Și acesta cred că este lucrul cel mai important, că în acest șantaj și în această presiune zilnică pe care o simte fiecare cetățean al Republicii Moldova când discutăm acum avem parte de o solidaritate fără precedent pentru a susține Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: O să vorbim despre această solidaritate, dar pentru că mult timp se vorbește deja despre gazul rusesc și bâta politică pe care o are în mână Kremlinul, șantajând Republica Moldova cu gazul și cu dosarul transnistrean, totuși credeți că Rusia chiar ar putea să închidă robinetul pentru Republica Moldova și să nu mai furnizeze gaze?

Eugen Tomac: Gazprom-ul, din punctul meu de vedere, este o armă mult mai eficientă decât Armata Roșie pe vremuri și este un instrument pe care Rusia îl folosește tot mai agresiv.

Vocea Basarabiei: Dar ce i-ar folosi Rusiei sau Gazprom-ului dacă ar închide robinetul pentru livrarea de gaze către Republica Moldova?

Eugen Tomac: Păi, deja observăm numai din discursul pe care l-am văzut recent, așa, într-un mod ironic, transmis de Putin către Republica Moldova: „Noi n-avem nicio problemă, noi vă oferim gaz cât doriți, cu o singură condiție – plătiți-vă datoriile”. De unde provin aceste datorii? – Din Transnistria. Cine menține conflictul artificial transnistrean în viață? – Federația Rusă. Păi lămuriți-vă, rușilor, când vă convine – datoriile sunt ale Republicii Moldova, când nu vă convine – apărați interesele unor separatiști pe care i-ați încurajat voi să fie separatiști.

Vocea Basarabiei: Bine, volumul de gaz a fost redus, ce se întâmplă?

Eugen Tomac: A fost redus drastic și chiar deja oprită furnizarea de energie electrică către partea dreaptă a Nistrului. Deci, evident că toate aceste decizii au o conotație politică evidentă și ea vine direct din capul calendarului de la Kremlin, să spun așa. Aici lucrurile sunt foarte limpezi și clare, Rusia își dorește să destabilizeze situația în Republica Moldova, Rusia își dorește să creeze această stare de nesiguranță, să pună o presiune în plus pe conducerea Republicii Moldova tocmai pentru a încerca să vândă apoi această teză pe care ei întotdeauna o folosesc cu foarte multă iscusință: „Vreți să vă salvăm, vreți să scăpați de frig? Soluția este Rusia”. Aici face un joc politic evident Putin și pe șantajul acesta accelerează foarte puternic și de asta cred că s-a greșit mult și aici e o chestiune de trădare în Republica Moldova. Și nu mă refer la actualul guvern, trădarea tuturor celor care în ultimele trei decenii în loc să investească în proiecte prin care să consolideze independența energetică a Republicii Moldova, nimeni n-a vrut să lucreze dosarul, de exemplu, interconectării energetice cu România, pentru că și acum România oferă, dar infrastructura pe care o avem comună este limitată, nu poate ajuta toată Republica Moldova, pentru că avem nevoie de interconectări și la nord, și la sud. De exemplu, singurul proiect care funcționează și se dezvoltă în momentul de față este interconectarea energetică Isaccea-Vulcănești, altele nu există în funcțiune și evident că, ținând cont de realitățile vremii, mie mi se pare că, oricât s-ar da peste cap politicienii, nu au soluții de alternativă imediată și rămânem doar cu cele pe care le avem.

Vocea Basarabiei: Dar se zice că livrările de energie electrică din România ar veni tot prin Centrala de la Cuciurgan?

Eugen Tomac: Nu, nu au cum să vină prin Centrala de la Cuciurgan. Centrala de la Cuciurgan produce energie electrică cu gaz adus din Rusia și gazoductul pe care îl avem merge doar până la Chișinău. Deci nu știu cum ar putea oferi Centrala de la Cuciurgan, pur și simplu, ceea ce știm foarte bine este că în zona limitrofă se poate oferi pe rețelele românești gaz și evident că Hidrocentrala de la Stânca-Costești la ora actuală, acum când discutăm noi, produce curent electric exclusiv pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că dvs. ați spus ceva mai devreme că Rusia ar vrea să fie un salvator la o anumită perioadă pentru Republica Moldova…

Eugen Tomac: Asta fac, vin, te bat, după care zic: „Te pansăm noi”…

Vocea Basarabiei: După ce atât de mult se zice că ea este agresor în Ucraina, pentru că a pornit această invazie în Ucraina, și cum ar ajunge Rusia să fie salvator, pentru că, totuși, Ucraina este cea care are hotar cu Republica Moldova, inclusiv pe segmentul transnistrean?

Eugen Tomac:  Păi nu, aici lucrurile sunt foarte simple, ne referim strict la acest instrument de șantaj…

Vocea Basarabiei: Gazul tranzitează oricum Ucraina…

Eugen Tomac: Gazul tranzitează oricum prin Ucraina și evident că inclusiv ultimele mișcări prin care distrug infrastructura energetică din Ucraina vor aduce efecte imediate și în Republica Moldova. Republica Moldova importa în jur de 30 la sută din necesarul de energie electrică din Ucraina, Ucraina nu mai poate furniza nici pentru ea atât cât are. Am văzut cu câtă brutalitate armata rusă atacă infrastructura energetică a Ucrainei și faptul în sine că deja avem prima rachetă care a căzut pe teritoriul Republicii Moldova arată cât de aproape este acest război și evident că asta ne preocupă foarte serios.

Vocea Basarabiei: Dar poziția autorităților de la Tiraspol vă este clară pe moment? Pentru că liderii de acolo ar avea proprietăți și afaceri în Ucraina, iar pe de altă parte, ei acum spun că se vor adresa conducerii de la Kremlin, Radei Supreme, Gazprom-ului să țină cont de realitățile de aici și să-i ajute cu aprovizionarea cu gaze.

Eugen Tomac: Nu vor recunoaște niciodată, acei de la Tiraspol sunt de o lașitate ieșită din comun, vor fi primii care fug de acolo.

Vocea Basarabiei: Unde, în Ucraina sau unde?

Eugen Tomac: În cel mai puțin optimist scenariu, la Chișinău, dar vor fugi cât vor vedea cu ochii. Nu știu unde se vor refugia, dar sunt primii cărora le este frică de acest conflict, pentru că ei au speculat această situație, de fapt, prin care Rusia i-a încurajat să mențină artificial o zonă unde s-au spălat bani, unde s-a făcut trafic cu de toate. La ora actuală evident că spun ceea ce le transmite Moscova, dar eu sunt absolut convins că cei de la Tiraspol se tem mult mai mult decât cei de la Chișinău de escaladarea conflictului în această zonă. Și faptul în sine, că după mici incidente destul de provocatoare, care au avut loc în primăvara acestui an în Republica Moldova, în zona transnistreană, am văzut cum la câteva ore cum coloane întregi de oameni fugeau din acea zonă. Deci, nimeni nu vrea să își piardă viața într-un război absurd, un război fără sens. Nu există nicio miză serioasă, decât orgoliul aproape diabolic pe care îl are Putin de a încerca să rescrie istoria URSS, lucru pe care nu-l mai poate face.

Vocea Basarabiei: Bine, dar liderul de la Tiraspol, Krasnoselski, insistă să se vadă cu Maia Sandu, Maia Sandu a spus că nu dă curs acestor invitații care vin de peste Nistru, dar cum ar trebui totuși să decurgă dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, doar la nivel de vicepremier pentru reintegrare? Și ar fi suficient?

Eugen Tomac: Din punctul meu de vedere, ziua în care se poate rezolva conflictul transnistrean și fără Rusia se apropie mult mai repede decât își poate imagina oricine. Cei de la Tiraspol vor fi primii care vor dispărea pur și simplu de acolo, pentru că de-a lungul timpului vedem ce s-a întâmplat cu foștii politruci de acolo și care le-a fost soarta de la Smirnov încoace. Evident că ei sunt conștienți că, oricât li s-ar garanta, o fugă în Federația Rusă nu-i salvează.

Vocea Basarabiei: Dvs. credeți că dacă pleacă Krasnoselski și anturajul lui nu vin alte forțe susținute de Moscova?

Eugen Tomac: În condițiile în care Rusia va fi oprită și Ucraina va dori împreună cu Chișinăul să rezolve această problemă, ea se poate rezolva mult mai rapid decât își imaginează oricine.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă „mult mai rapid”, că deja în spațiul public deseori se vorbește că această criză energetică ar putea mai repede să reunifice cele două maluri ale Nistrului, că acolo s-ar ajunge la o criză umanitară și atunci…

Eugen Tomac: Criza energetică nu știu dacă poate, dar criza de securitate evident că creează noi premise pentru soluționarea conflictului transnistrean. În primul rând, pentru că ucrainenii sunt foarte determinați să elimine orice influență și orice provocare în zonă și au tot interesul să susțină Chișinăul în rezolvarea acestei chestiuni, care poate fi rezolvată pașnic prin convingerea celor de la Tiraspol să își caute o nouă preocupare.

Vocea Basarabiei: Și chiar credeți că poate fi neutralizat rolul pe care l-a jucat Moscova în acești 31 de ani de independență?

Eugen Tomac: Sunt absolut convins, nimeni nu credea că Rusia va invada Ucraina, nimeni nu credea că ucrainenii vor fi în stare să reziste, însă lecția pe care au primit-o în 2014, atunci când a anexat Putin Crimeea, i-a trezit în fața unei noi realități. Războiul a rescris istoria Europei, pentru că, uitați-vă, Putin și-a dorit să slăbească NATO prin propagandă, prin amenințări. Care este efectul politicilor lui? Că NATO este mult mai unit, mult mai solid, mult mai consolidat și două state care după un secol de neutralitate – Finlanda  și Suedia – au aderat la NATO tocmai pentru a se simți mai în siguranță, două state pașnice. Deci, i-a căzut această strategie și această amenințare. Și-a dorit să păstreze cu orice preț Ucraina în zona lui de influență. Care este efectul? Ucrainenii, cel puțin câteva secole de acum încolo, nu uită acest război și a pierdut-o oricât și-ar fi dorit s-o anexeze în câteva zile, sunt deja luni bune de război și nici pe departe, au murit zeci de mii de militari ruși. Deci, lucrurile s-au complicat foarte mult. Mai mult decât atât, și-a dorit – și asta face acum – să șantajeze statele din Europa cu gazul rusesc. Eu vă spun o chestiune concretă legată de Uniunea Europeană, anul trecut în luna septembrie, statele din Uniunea Europeană depindeau în proporție de 40 la sută de importul de gaze din Rusia, acum s-a ajuns în jur de 8 la sută și tendința este ca anul viitor să nu mai fie necesar nici măcar un metru cub de gaz din Rusia. Și eu sunt absolut convins că toată politica pe care a dus-o Putin va fi plătită, din păcate, nu doar de el, de poporul rus, care va suporta consecințele, pentru că criza economică pe care a generat-o Putin va fi cu costuri mult mai mari pentru Rusia în timp.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.