VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Confidențială și gratuită. A fost lansată platforma care te ajută să faci primul pas în depășirea problemelor psiho-emoționale

În Republica Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM), unde mii de oameni din toată țara primesc consultații gratuite, beneficiază de consiliere psihologică și alte servicii care îi ajută să treacă mai ușor peste problemele psiho-emoționale cu care se confruntă.

Toate informațiile despre rețeaua CCSM pot fi accesate de acum încolo pe site-ul sanatate-mintala.md, care a fost lansat în mod oficial, marți, 22 noiembrie.

Platforma sanatate-mintala.md oferă posibilitatea de a găsi comod și rapid cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală, informațiile de contact, precum și serviciile oferite de CCSM.

„Ne-am dorit ca populația să aibă o sursă de informare credibilă despre aceea ce face când persoana sau cineva apropiat necesită asistență în problemele de sănătate mintală. Proiectul a venit cu o platformă foarte informativă, am testat-o cu colegii din toate Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Orice persoană, accesând această platformă, știe care este Centrul Comunitar apropiat, la cine merge, cum ajunge, ce fel de servicii poate să obțină. Pe lângă aceasta, sunt mai multe opțiuni de a discuta despre problemele de sănătate mintală, de a-și exprima mulțumirea sau nemulțumirea față de serviciile pe care le acordă aceste centre”, a declarat Silvia Gherasim, consultantă la Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare, Ministerul Sănătății.

Totodată, cei care consideră că prezintă anumite simptome ale unor tulburări de sănătate mintală pot face teste online, gratuite, anonime și validate clinic.

„Acestea sunt teste științifice, bazate pe evidențe științifice, sunt foarte simple, dar pot să-ți răspundă la întrebarea: am eu nevoie de un ajutor profesionist? (…) Este întotdeauna mai eficient să prevenim unele lucruri sau să începem să le tratăm la etapa inițială, nu atunci când este deja târziu”, a declarat Victoria Condrat, manageră locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA.

Pe sanatate-mintala.md pot fi găsite noutăți din domeniul sănătății mintale, iar cei care vor să-și împărtășească experiența în mod anonim sau cere sfaturi, o pot face pe forumul platformei. Tot astăzi a fost lansat și spotul de promovare a site-ului sanatate-mintala.md.

Platforma sanatate-mintala.md a fost lansată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

Anul trecut, 217 477 de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. În prezent, oficial, la evidență sunt circa 80 000 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.