VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Angela Aramă: Șor este acum instrumentul cel mai important al Federației Ruse  în R. Moldova

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care luăm în discuție teme de actualitate. Invitata mea de azi este o observatoare atentă, zic eu, a realității moldovenești, scriitoarea și jurnalista Angela Aramă.

Vocea Basarabiei: Angela, bine ai venit la noi!

Angela Aramă: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Sunt foarte multe subiecte pe care vreau să le discut împreună cu tine și primul ar fi cel legat de economisire, un cuvânt care e la ordinea zilei azi. Iată o știre care a parvenit: în luna octombrie, cetățenii au consumat cu 57% mai puține gaze naturale decât în octombrie anul trecut și cu 14 la sută mai puțină energie electrică. Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, a constatat că e vorba de un efort național de economisire, a spus el că e vorba de o țară unită care merge înainte prin toate greutățile. Împreună, om cu om, ajutăm Moldova să rămână liberă și ne apărăm interesul național”. Întrebarea mea pentru tine este: e vorba de un efort național de economisire, e vorba de responsabilitate sau, totuși, e vorba de frica de prețurile mari?

Angela Aramă: Ar fi fost foarte frumos, foarte patriotic să fie vorba despre un efort național întru salvgardarea țării, întru menținerea libertății și independenței față de ingerințele rusești, dar eu sunt sceptică în acest sens și nu cred că este vorba de așa ceva, eu cred că fiecare, într-adevăr, așteaptă cu oarecare teamă facturile, prețurile au sărit inimaginabil și atunci suntem pur și simplu nevoiți să economisim. Asta cred eu. Bine, probabil este o anumită cantitate de oameni, o anumită pătură a societății conștientă, cea mai conștientă, care face acest lucru anume în ideea unei consolidări naționale, nu neg acest lucru, probabil este, dar cred că în mare parte oamenii încearcă să economisească pentru ca să-și păstreze banii. Eu, de exemplu, încă nu am pornit căldura.

Vocea Basarabiei: Nici eu.

Angela Aramă: Eu nu pot să-ți spun acum, chiar nu m-am gândit la asta – o fac din conștiința mea patriotică, națională sau o fac pentru că mi-e frică și mie de facturi. Probabil, ambele motive sunt valabile, cel puțin la mine.

Vocea Basarabiei: Mizezi pe niște compensații, probabil, și tu, nu?

Angela Aramă: Nu m-am înregistrat pentru compensații. Adică cred că pot să mă mențin cumva pe o linie de plutire și să nu cer bani de la stat pentru așa ceva, mai ales că eu, în general, nu sunt o fire risipitoare. Nu pot să spun că în momentul acesta economisesc mai mult decât am economisit vreodată, pur și simplu așa sunt eu, nu utilizez prea multă energie electrică, stau cu nasul în laptop, frigiderul îi pus în priză și, poate, acvariul – cam atât. În rest, am leduri în casă, da, e adevărat…

Vocea Basarabiei: Becuri care economisesc.

Angela Aramă: Da, care consumă puțin.

Vocea Basarabiei: Dar se poate spune așa cum sugerează Andrei Spînu că e vorba de un pas pe calea libertății? Deci, până la urmă, vrem, nu vrem, devenim mai liberi, economisind și scăpând de aceste furnizări de energie?

Angela Aramă: În acest aspect, da, suntem nevoiți și trebuie să facem acest lucru, să economisim în ideea unei independențe totale față de resursa energetică rusească. Aici nu cred că cineva ar avea contraargumente, în afară de o anumită pătură a populației, care nu înțelege exact ce se întâmplă, este mai puțin informată și mai manipulabilă, dar este o tendință generală europeană, acum statele vor să-și câștige independența totală față de resursa energetică rusească, față de gazele rusești, și acest lucru este cât se poate de firesc în condițiile în care Federația Rusă se comportă așa cum se comportă.

Vocea Basarabiei: Republicii Moldova îi va reuși până la urmă să se elibereze…

Angela Aramă: Eu cred că da, pentru că, indiferent de capacitatea, abilitățile guvernării noastre, care de multe ori sunt puse la îndoială de diverși experți, totuși noi avem o guvernare proeuropeană, este foarte clar acest lucru, iar instituțiile europene, partenerii europeni pur și simplu nu ne vor lăsa să revenim la vechile obiceiuri de a fi vasalii Rusiei.

Vocea Basarabiei: Și la vechile tarife care erau mai bune, totuși.

Angela Aramă: Aici n-aș vrea să intru pe acest subiect, pentru că atâta se discută despre tarifele acestea și despre ceea ce s-a întâmplat și cu contractarea gazelor, încât mi-e frică să nu greșesc. Nu sunt economist, sper că puterea face tot ce poate, deși mă îndoiesc că poate exact așa cum ne dorim noi, dar asta este situația. Cel mai important este să găsim surse de energie dincolo de Rusia, să ne îndreptăm spre alte surse.

Vocea Basarabiei: Uite un alt subiect pe care aș vrea să-l discut cu tine. Săptămâna aceasta e una foarte bogată în vizite. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, efectuează o vizită în Republica Moldova, deci a fost aici vineri, 11 noiembrie, un grup de parlamentari spanioli tot a fost în această săptămână, apoi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o vizită în Republica Moldova, ea zicând că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Maia Sandu. Ce să înțelegem Republica Moldova e în lumina reflectoarelor europene, europenii vor să ajungem mai repede în Uniunea Europeană sau războiul din Ucraina i-a făcut cumva mai atenți față de Republica Moldova?

Angela Aramă: În primul rând, războiul din Ucraina. Oricât de penibil ar fi să zic lucrul acesta, dar războiul din Ucraina a catalizat pozitiv niște procese din Republica Moldova. Noi, de fapt, profităm într-o oarecare măsură, pentru că iată că atenția instituțiilor europene s-a acutizat, iată că avem o grămadă de vizite, o grămadă de discuții, reprezentanții guvernării pleacă mereu peste hotare, mereu ne informează că discută cu oficiali de acolo. Este un proces care a fost catalizat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și eu cred că, în general, atitudinea față de Republica Moldova până la acest război era oarecum, știi, las-o să fie. Acum, dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat, fiind, de fapt, cea mai afectată țară din vecinătate de acest război – trebuie să recunoaștem acest lucru –, brusc am devenit foarte importanți pentru Europa, pentru că suntem, într-adevăr, la hotar cu Uniunea Europeană, cu NATO și trebuie să aibă grijă de noi, ca să luăm decizii corecte și în interesul nostru național, dar și în interesul țărilor din Europa civilizată.

Vocea Basarabiei: Dar cât de importanți putem fi, totuși suntem o țară mică? Adică e de înțeles de ce este sprijinită Ucraina, este o țară mare și a fost invadată de Federația Rusă, aici Moldova cumva, cum ziceai și tu, nu prea era observată.

Angela Aramă: Ei, acum cum îți imaginezi tu că o să aibă grijă de Ucraina și vor lăsa între Uniunea Europeană și Ucraina o insuliță, o platformă de lansare a unor mizerii rusești și de unde s-ar putea să vină amenințarea permanentă? Nu cred că e logic să facă lucrul acesta, așa că e în interesul tuturor Republica Moldova să fie scoasă de sub influența rusească și să plece de aici și contingentul cela militar care mai este în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Tocmai asta și voiam să zic, că, dacă ar fi fost o singură insuliță, era mai simplu, dar se pare că sunt două insulițe, pentru că există această republică transnistreană autoproclamată, cu armată rusă pe ea și probabil că…

Angela Aramă: Vezi că soluționarea problemei transnistrene se discută de atâția ani de zile, atâția experți s-au pronunțat, cred că nu pot să descopăr eu acum America în acest sens, și nici nu mă apuc, dar în ultimul timp urmăresc foarte atent ceea ce se întâmplă în Ucraina și ceea ce emit în public oficialii de acolo și chiar ieri, se pare, am citit ce a zis Mihailo Podoleak. El a afirmat că problema transnistreană va fi rezolvată imediat după ce se încheie războiul în Ucraina, după ce capitulează Rusia.

Vocea Basarabiei: Deci, războiul oricum va duce spre asta?

Angela Aramă: Da, pentru că următoarea etapă pe care și-o propun oficialitățile din Ucraina este să atragă atenția tocmai anume asupra acestor teritorii secesioniste pe care le-a presărat peste tot Federația Rusă și care trebuie eliberate tocmai pentru a fortifica siguranța națională chiar și a Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Și Moldova crezi că va accepta sprijinul Ucrainei pentru a soluționa această problemă, pentru că au existat acum niște sugestii destul de clare venite și din partea lui Arestovici, și înalților oficiali ucraineni că ei ar putea să ajute la soluționarea chiar acum a acestei probleme transnistrene, dar Moldova a fost foarte prudentă cumva și a respins toate aceste sugestii?

Angela Aramă: Bine, cunoscându-mă pe mine, nu am niciun dubiu că, dacă aș fi fost eu un actor decizional, eu aș fi acceptat ajutorul Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Ai fi acceptat, cu toate riscurile care derivă din asta?

Angela Aramă: Aș fi ascultat și ce-mi spune lumea înainte de a accepta, evident, se discută lucrurile astea, dar, mă rog, trebuie să recunoaștem că guvernarea actuală a fost tot timpul foarte reticentă și foarte atentă.

Vocea Basarabiei: Prudentă, aș zice eu.

Angela Aramă: Prudentă, da, privind Transnistria, privind electoratul prorus ș.a.m.d. Eu îmi amintesc, chiar la ultimele alegeri, când noi strigam de bucurie că Curtea de Apel a micșorat numărul secțiilor de votare în Transnistria, erau 44 și l-a micșorat până la 12 sau 11, se pare, noi strigam de bucurie că s-a făcut dreptate, ei, PAS era foarte reticent și zicea: „Și acolo sunt oamenii noștri, să vedem ce zice justiția în continuare…” Adică există această prudență, poate uneori exagerată, pentru că această prudență iată că ne face probleme în privința Partidului „Șor”, de exemplu, care putea fi scos în afara politicului nostru încă în 2019 sau propaganda moscovită, care poate nu era atât de influentă, dacă cu propaganda asta se lucra mai drastic și era interzisă pe față, dar nu așa, un pic, hai să interzicem știrile, hai să nu știu ce.

Vocea Basarabiei: O să ajungem imediat și la Partidul „Șor”, dar ca să terminăm cu acest subiect transnistrean, aici, la Vocea Basarabiei, a fost într-o emisiune a Valentinei Ursu europarlamentarul român Eugen Tomac și el a zis așa: …ziua în care se va putea rezolva conflictul transnistrean și fără Rusia se apropie mult mai repede decât își poate imagina oricine. Cei de la Tiraspol vor fi primii care vor dispărea pur și simplu de acolo.

Angela Aramă: Aici sunt de acord, Rusia nu are ce căuta la masa tratativelor, ea fiind, de fapt, agresor în Republica Moldova, exact așa cum este în Ucraina, doar că nu ne-a bombardat încă. Așa că în această situație sunt de acord cu ceea ce a spus Podoleak, această situație va fi rezolvată mult mai simplu după ce Rusia pierde războiul în Ucraina și-și pierde influența mondială pe care o mai are.

Vocea Basarabiei: Și cei de la Tiraspol vor fi primii care vor dispărea, așa cum spune dl Tomac?

Angela Aramă: Bine, nu vor dispărea, vor rămâne acolo, că n-are de gând nimeni să-i pună la perete, dar eu cred că ei vor fi nevoiți să accepte realitățile și în momentul în care militarii ruși, da, vor dispărea, adică vor pleca acasă, Tiraspolul va trebui să accepte noile realități, n-o să aibă încotro. Cel puțin, pe moment acesta-i răspunsul meu. O să mă gândesc, e chiar un subiect foarte interesant la care probabil o să mă gândesc și o să mai răsfoiesc să văd ce zic experții.

Vocea Basarabiei: OK! Ajungem implacabil la subiectul protestelor Partidului „Șor și la cei care ar sta îndărătul acestor proteste, se discută foarte mult despre chestia asta. Iată, bunăoară, Ana Revenco, ministra afacerilor interne, a zis că provocările vor crește în intensitate, așa-zisele proteste vor să provoace destabilizări și schimbarea cursului democratic al țării. Pentru noi contează foarte mult, a zis dna Revenco, că frații de peste Prut sunt cu ochii pe noi și se interesează de ce se întâmplă la noi, iar apoi pentru un mass-medium din România tot dna ministră a zis că, de fapt, îndărătul acestor proteste stă Federația Rusă, ea urmărește destabilizarea situației. Și atunci, întrebarea mea este România cumva a fost pomenită de ministră, am putea să mizăm pe ajutorul României în caz de forță majoră, în cazul în care aici lucrurile, într-adevăr, deraiază, să zic așa?

Angela Aramă: E foarte complicată, întrebarea poate nu, dar răspunsul cu siguranță. Da, și eu sunt de acord că în spatele acestor proteste nu stă doar nemulțumirea protestatarilor față de creșterea prețurilor, cu siguranță ei au fost manipulați, cu siguranță au fost organizați, știm foarte bine că foarte multă lume e plătită și adusă.

Vocea Basarabiei: Au fost și investigații…

Angela Aramă: Exact. Știm și despre omuleții aceștia, titușki, care sunt racolați cu 100-150 de dolari sau ceva de genul acesta, ca să provoace poliția ș.a.m.d. Deci, au fost și publicații străine, care au analizat situația. Evident, Federația Rusă încearcă să mențină aici controlul, nu-i convine deloc faptul că noi suntem tot mai orientați spre Vest și ne dorim o independență energetică totală față de Federația Rusă ș.a.m.d. Evident că nu-i convine, pierde teritoriu, și atunci prin aceste forțe ostile Republicii Moldova, hai să spunem pe șleau, Partidului „Șor”, Dodon ș.a. încearcă să influențeze aici situația și s-o escaladeze chiar. Aici sunt totalmente de acord și cred că trebuie să fim destul de duri, drastici și să încheiem cu plimbatul cu mănușițe albe pe lângă criminalii aceștia, cred că trebuie justiția noastră să-și facă treaba și să vedem cât îl mai ținem pe Dodon acasă bine mersi, poate ar trebui deja să…

Vocea Basarabiei: Da, dar întrebarea mea era asta – deci, atunci când dna ministră spune…

Angela Aramă: Da, ajung și acolo. Am vrut să zic că, într-adevăr, sunt de acord că e vorba aici de interese străine. În ceea ce privește România și, în general, NATO, hai să zicem așa, eu personal nu am găsit nicăieri un răspuns concret cum putem fi ajutați în caz de război, în caz de lupte.

Vocea Basarabiei: Poate Ministerul Apărării știe asta?

Angela Aramă: Poate se duc discuții după paravane, probabil se duc, nu știm, eu nu știu, nu am găsit, foarte multe discursuri de susținere, foarte multe expresii frumoase ș.a.m.d., dar nu știu, nu înțeleg cum am putea fi ajutați. Da, este vorba de finanțe, este vorba de suport logistic foarte mult, se repară depozite militare, ni se dau camioane pentru transportul armelor, ni se dau, probabil, căști, computere, nu știu mai ce, s-a vorbit la un moment dat despre armament nou letal pentru defensivă…

Vocea Basarabiei: Da, și după aia nu știu cum parcă…

Angela Aramă: Nu am un răspuns la această întrebare, pur și simplu nu-l am.

Vocea Basarabiei: E clar. Uite, trezoreria Statelor Unite a impus pe 26 octombrie sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Plahotniuc și Șor, oligarhii fugari, sunt în fruntea acestei liste, iar Sergiu Litvinenco, ministrul justiției, a spus că sancțiunile trezoreriei SUA îi vor aduce pe Plahotniuc și Șor în instanța de judecată, dar, pe de altă parte, am văzut o declarație a lui Plahotniuc în care acesta spunea că el vrea să se întoarcă aici pentru a face ordine pe post de învingător. Deci, cam cum vezi tu întoarcerea lui Plahotniuc în Moldova?

Angela Aramă: Eu cred că această reacție a lui Plahotniuc a fost o reacție mai puțin gândită la ceea ce a făcut America, nu văd deloc posibilitatea aceasta ca să se întoarcă în Republica Moldova și să contribuie cumva la procesul politic de aici, nu întrevăd. Probabil, trăind acolo, locuind peste hotare i-a scăpat un pic tabloul realităților de aici din Republica Moldova, dacă speră că poate reveni pe cal alb. Eu nu știu în ce măsură aceste sancțiuni îi vor reda justiției noastre pe acești interlopi, hai să zicem așa…

Vocea Basarabiei: Oligarhi fugari, să zicem așa.

Angela Aramă: Dar sper din toată inima să se întâmple asta, pentru că iată, să zicem, Plahotniuc, cum zic rușii zaliog na dno (s-a ascuns), dar Șor? Șor este acum instrumentul cel mai important al Federației Ruse aici, în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar, uite, asta ar fi întrebarea mea – dacă îndărătul protestelor lui Șor, să admitem, stă Federația Rusă, dar îndărătul lui Plahotniuc probabil ea nu există, de vreme ce în 2019 Plahotniuc a fost debarcat chiar cu concursul Federației Ruse?

Angela Aramă: Nu cred că în spatele lui Plahotniuc, în general, mai stă cineva, dacă are mintea trează. Reputația lui este distrusă cred că irecuperabil.

Vocea Basarabiei: A lui Șor e mai bună?

Angela Aramă: A lui Șor pentru ruși e mai bună, pentru că uite câtă lume e capabil să manipuleze. Din păcate, noi, moldovenii, încă suntem susceptibili unor mituri care ne-au adus tare multă dramă – mitul eliberatorului, știi, că hai să așteptăm țarul, Șorul, că el o să vină și o să ne dea, și o să ne facă, și o să ne elibereze. Și atunci închidem ochii la realitatea că Șor este un hoț, a furat din haznaua țării și vă dă vouă bani furați. – „Nu contează, să ne dea, important e să ne dea”.

Vocea Basarabiei: A fost găsit vinovat în prima instanță, dar a doua instanță nu s-a pronunțat încă...

Angela Aramă: Păi, asta este justiția moldovenească, care e în reformă. Și ce mă enervează pe mine cel mai mult e că se cheltuie pentru reforma asta de ani și ani atâția bani, atâția bani care ar putut fi utilizați mult mai eficient și, deocamdată, nu văd niciun rezultat, dar hai să nu murim înaintea speranței.

Vocea Basarabiei: Da. Eu îmi amintesc că prin 2007 voiam să fac un interviu cu procurorul de atunci al Republicii Moldova și țin minte că atunci, în 2007, se vorbea despre ultima etapă de reformare a procuraturii. Deci, mă rog, acum suntem în 2022

Angela Aramă: Da, acum suntem în care etapă? -2, -3, că la 0 am ajuns atunci.

Vocea Basarabiei: Da, dar, uite, ministrul justiției a spus că va cere declararea neconstituționalității Partidului „Șor”, adică cumva se gândește la faptul că Partidul „Șor” ar putea fi scos în afara legii. Imediat a venit o replică a lui Ilan Șor, care a zis că prin aceste metode PAS urmărește cumva să scape de deputații aceștia ai Partidului „Șor” din parlament, să obțină majoritatea parlamentară și să ducă Republica Moldova în NATO. Cum ți se pare scenariul acesta?

Angela Aramă: Din punctul meu de vedere, super, e un scenariu super să ne ducă în NATO, dar în ceea ce privește demersul lui Litvinenco, mie nu-mi rămâne să spun decât „Aleluia”, pentru că un asemenea demers deja a fost făcut în 2019, dacă îți amintești, de Dinu Plîngău. Și atunci, din păcate, nu s-a dorit susținerea…

Vocea Basarabiei: Nu au dorit judecătorii sau?…

Angela Aramă: Nu, nu au dorit, vezi că pentru ca să înaintezi așa ceva era nevoie să vină acest demers din partea unor oficialități, nu îmi mai amintesc, președinția, parlamentul sau nu mai știu ce, și acești factori de decizie nu au dorit să-i dea curs. Slavă Domnului că, iată, suntem în 2022 și măcar acum se face acest demers. Partidul „Șor”, dacă se mergea pe calea aceasta atunci, în 2019, imaginează-ți cum era realitatea noastră când Șor nu mai exista ca entitate politică. Adică ar fi fost mult mai simplu acum, nu am fi avut cel puțin…

Vocea Basarabiei: Poate acum îi va reuși, eu știu…

Angela Aramă: Da, păi de asta și zic, măcar în ceasul al doisprezecelea, deși acum o să fie mai complicat, pentru că Șor deja are ostașii săi, care organizează aceste proteste și, probabil, reacția lui va fi mai violentă, mai dură, mai vizibilă, acum va face tot posibilul ca să facă scandal mare. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.